e κοινωνία σήμερα

Παράξενες εποχές, οι σημερινές που ζούμε. Όλα ξεκίνησαν από την ανακάλυψη της συσκευής του τηλεφώνου. Τότε άρχισαν να σταματούν οι φωνές από σπίτι σε σπίτι όπως «μωρή Μαρία, έβγα να σου πω», τότε άρχισαν να δημιουργούνται κι οι σκέψεις του στυλ «πού να τρέχω τώρα δίπλα, θα πάρω ένα τηλέφωνο». Έτσι, φθάσαμε και στο σήμερα, με την τεχνολογία να στηρίζει ποικιλοτρόπως την επικοινωνία των ανθρώπων και φυσικά να καθορίζει ακόμα και τις σχέσεις τους. Μήπως τελικά οι διαπροσωπικές σχέσεις νοσούν και βρίσκονται στην εντατική! Ίσως! Αφού χρειάζονται μηχανήματα για να υποστηριχθούν, για να επιβιώσουν!

Άλλαξαν λοιπόν τα δεδομένα κι η προσωπική επαφή μετατράπηκε σε ηλεκτρονική. Και κάπου εδώ έχουμε και τη δημιουργία του παραδόξου. Έχουμε κλειστεί κι απομονωθεί περισσότερο στα σπίτια μας, παράλληλα όμως έχουμε γίνει και πιο κοινωνικοί. Πότε άλλοτε είχαμε στη ζωή μας εκατοντάδες ανθρώπους να επικοινωνούμε, να αλληλεπιδρούμε! Ενώ λοιπόν ελαττώσαμε τις μετακινήσεις μας, διευρύναμε τους ορίζοντές μας, μιλάμε με ανθρώπους που βρίσκονται μίλια μακριά και που πιθανόν ποτέ δε θα τους είχαμε συναντήσει διαφορετικά.

Αυτό όμως είναι καλό ή κακό! Σίγουρα το καλό είναι ότι αυξάνουμε τα δεδομένα που εισρέουν στη σκέψη μας, λαμβάνοντας διαφορετικές αντιλήψεις, απόψεις, ειδήσεις. Αυτό είναι μάλλον θετικό για τη διαμόρφωση και την ανάπτυξη της ατομικής μας θεώρησης για τον κόσμο, την κοινωνία, τις αξίες. Βέβαια, όπως με κάθε πληροφορία, ισχύει κι εδώ πως κύριο ρόλο παίζει όχι ο όγκος των δεδομένων, αλλά ο τρόπος σωστής, αποδοτικής κι αποτελεσματικής χρήσης τους. Άλλο ένα θετικό στοιχείο είναι μάλλον το γεγονός ότι γνωρίζουμε, κατά κάποιο τρόπο, ανθρώπους με ποικίλους ψυχικούς κόσμους κι ανησυχίες, που επίσης δύναται να μας βοηθήσει στην ατομική μας ανάπτυξη. Επίσης, η γραπτή επικοινωνία που χρησιμοποιείται κυρίως στο διαδίκτυο, μπορεί να μας βοηθήσει να αναπτύξουμε το γραπτό μας λόγο, όταν αυτός δεν θάβεται κάτω από τα greeklish, αλλά και να καταλαβαίνουμε τις συναισθηματικές εκφράσεις των άλλων μέσα από τα γραπτά τους.

Στα αρνητικά θα συγκαταλέγαμε πιθανόν την υπερβολική χρήση, όταν αυτή ξεφεύγει από το άριστο της διατήρησης ενός μέτρου. Τότε είναι που επέρχεται η φυσική αποξένωση του ατόμου κι η διαβίωση μετράται σε gigabytes, ενώ η ανθρώπινη αλληλεπίδραση σε megapixels. Ο άνθρωπος αποξενώνεται από το φυσικό του κόσμο, οπότε αναπόφευκτα κάποια στιγμή θα του γίνει άγνωστος, γι’ αυτό και θα τον φοβάται. Η απόσταση μας γίνεται συνήθεια κι οι άνθρωποι αρχίζουν να μοιάζουν τρομαχτικοί από κοντά κι αναρωτιόμαστε «πώς θα δείξω με τη γλώσσα του σώματος ότι είμαι χαρούμενος/η, πώς θα το δείξω δίχως να βάλω ένα χαμογελαστό emoticon! Πώς θα δείξω ότι την/τον θέλω δίχως να αναρτήσω μια καρδούλα!». Κι όταν ο άνθρωπος αδυνατεί να καταλάβει τη φύση του κόσμου, θα χάσει και την επαφή με τη δική του φύση. Το σώμα του θα είναι, πλέον, ένας άγνωστος.

Συμπέρασμα δεν υπάρχει, μοναχά εξέλιξη. Έτσι είθισται ανά τους αιώνες, οι κοινωνίες και τα δεδομένα τους να μεταλλάσσονται, από τις κάθε φορά κοινωνικές τάσεις, οι οποίες διαμορφώνονται από ακαθόριστους σε πλήθος κι αλληλεπίδραση παράγοντες, όπου ένας από αυτούς είναι κι η τεχνολογία. Βέβαια, πρέπει να τονίσουμε, πως μετάλλαξη των κοινωνιών δε συνεπάγεται απαραίτητα κι εξέλιξη. Η ιστορία βρίθει σκοτεινών περιόδων. Το θέμα είναι πώς μπορούμε εμείς, οι άνθρωποι του σήμερα, να αντιληφθούμε το αν ζούμε σε άλλη μια σκοτεινή περίοδο της ιστορίας! Με τι κριτήρια θα κρίνουμε το αν είμαστε ή όχι οι σκοταδιστές της δικής μας εποχής!

Όπως και να έχει, στηρίζουμε την εξέλιξη, αποφεύγουμε την υπερβολή κι είμαστε ανοιχτοί σε ιδέες κι απόψεις. Από κει και πέρα, ελπίζω η ιστορία να μας δικαιώσει.

Αντώνης Γαβαλάς

Δώσε μας feedback

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s