Ενδοοικογενειακή βία στην Ελλάδα

Χαρακτηριστικά Δράστη και Θύματος

Ένα από τα πιο πολυδιάστατα φαινόμενα όπου εναλλασσόμενες  ερμηνείες αποδίδονται σε αυτό, είναι το φαινόμενο της οικογενειακής βίας στην Ελλάδα. Το  συγκεκριμένο ζήτημα έχει μελετηθεί  από κοινωνικές, πολιτισμικές και φεμινιστικές προσεγγίσεις ποικιλοτρόπως. Σε όλες τις περιπτώσεις ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στα χαρακτηριστικά του δράστη και του θύματος.

Όσον αφορά το θύμα, τις περισσότερες φορές ανήκει στο γυναικείο φύλο, λόγω της αδύναμης σωματικής διάπλασης  που το χαρακτηρίζει. Οι γυναίκες που υφίστανται καταχρηστικά αυτή την συμπεριφορά έχουν συνήθως ελλιπή αυτοεκτίμηση και δεν μπορούν να ασκήσουν έλεγχο στην ζωή τους. Επιπλέον έχουν αποδεχτεί τον ρόλο του θύματος, είτε επειδή έχουν υποστεί παρελθοντικά οι ίδιες κακοποίηση, η  επειδή έχουν βιώσει την κακοποίηση της  μητέρας τους.

Σαν προσωπικότητες νιώθουν ντροπή ενώ αποκρύπτουν τα ψυχολογικά και σωματικά τους τραύματα σε ένα αποσυρθέν συναισθηματικά κόσμο, όπου οι ίδιες κατοικούν. Θα λέγαμε ότι εντάσσονται σε στερεοτυπικούς ρόλους των φύλων, σχετικά με το πώς θα έπρεπε να είναι η σχέση τους εξιδανικευμένα, παράλληλα δε πιστεύουν  ότι θα μπορέσουν να αλλάξουν τα αρνητικά των συντρόφων τους.

Το βασικό τους στοιχείο που τους αποθαρρύνει ώστε να σταματήσουν την βία  που υφίστανται είναι η ψυχολογική και οικονομική τους εξάρτηση από τον σύντροφο τους. Ευρύτερα συγχέουν τον ρομαντικό έρωτα με συμπεριφορές εξευτελισμού εκφοβισμού και απομόνωσης.

Τέλος τα συναισθήματα που τις χαρακτηρίζουν είναι ο φόβος, η ντροπή και η απογοήτευση ενώ σύντομα αποκτούν το αίσθημα ανικανότητας και την επίκτητη αδυναμία. Η τελευταία δικαιολογείται από το γεγονός ότι το άτομο έχει μάθει στο παρελθόν ότι η φυγή είναι αδύνατη από την κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Ως απόρροια δημιουργείται φαύλος κύκλος.

Αναφορικά με τους άντρες που χρησιμοποιούν βία σημειώνονται τα εξής .Είναι άτομα που δημιουργούν εξαρτητικές σχέσεις   με τους σημαντικούς άλλους, συνήθως  αμφιθυμικά και αγχώδη ενώ παράλληλα  τρέμουν την εγκατάλειψη. Βιώνουν ματαιώσεις και θεωρούν ως απειλή την αυτονομία της συζύγου τους. Ζηλεύουν επίσης  παθολογικά και έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση.

Ευδοκία Μουντζούρη

Δώσε μας feedback

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s