Ψυχόδραμα = Μια θεραπεία δράσης

<Όλος ο κόσμος είναι μια σκηνή.Όλοι οι άντρες και οι γυναίκες απλοί ηθοποιοί. Έχουν τις εισόδους τους και τις εξόδους τους. Και ο καθένας στον καιρό του υποδύεται πολλούς ρόλους.>

Shakespeare

Το ψυχόδραμα είναι μια ομαδική ψυχοθεραπευτική μέθοδος. Οι ρίζες της βρίσκονται στο αρχαίο ελληνικό δράμα. Στα θεραπευτήρια της αρχαίας Ελλάδας το θέατρο ιδιαίτερα με την μορφή δράματος, η μουσική, οι τεχνικές χαλάρωσης και οι ομαδικές συζητήσεις αποτελούσαν τα κυριότερα στοιχεία της θεραπείας. Το δράμα κατείχε εξέχουσα θέση γιατί ενσάρκωνε τα προβλήματα του ανθρώπου μέσα στην κοινωνία και την ανάγκη του να ταυτιστεί με φανταστικούς ήρωες.

Πως γίνεται όμως μια ομαδική ψυχοθεραπεία που μας φέρνει στον νου πολλά άτομα σε ένα κύκλο, να αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, να εμπλέκει και το θέατρο;

Το ψυχόδραμα έχει σχέση με το θέατρο αλλά δεν είναι θέατρο. Στο ψυχόδραμα ο πρωταγωνιστής καλείται να είναι επί σκηνής ο εαυτός του με στόχο την συνειδητοποίηση των προσωπικών του ρόλων που διαδραματίζει στην καθημερινή ζωή. Είναι η αναβίωση της καθημερινής ζωής όλων μας. Η ένωση με τον εαυτό μας, τις αδυναμίες  και τις αναστολές μας. Είναι μια πρακτική ομάδων που βάζει τον πρωταγωνιστή επί σκηνής με τις οδηγίες του σκηνοθέτη – θεραπευτή  μπροστά σε ένα κοινό.  Βασίζεται σε τρεις άξονες την κάθαρση, τον αυθορμητισμό και τον ρόλο. Πρακτικά αποτελείται από την προθέρμανση της ομάδας , το δραματικό παιχνίδι και τις αντιδράσεις του κοινού.

Πως μπορεί ένα άτομο να βοηθηθεί συμμετέχοντας σε μια τέτοια διαδικασία; Το ψυχόδραμα είναι το μέσον για να ανακαλύψουμε τους ρόλους που κρύβουμε μέσα μας, αυτούς που έχουμε απωθήσει. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλές φορές σκεφτόμαστε κάτι, λέμε κάτι άλλο, αισθανόμαστε ένα τρίτο και κάνουμε το τέταρτο. Μέσα από αυτήν την διαδικασία δράσης δεν μένουμε πια παθητικοί. Ερχόμαστε αντιμέτωποι με τις πραγματικές εμπειρίες της ζωής. Με την απώλεια και τον έρωτα. Έτσι όπως εισρέουν από τους ρόλους μας και μας έρχονται στο φως. Και που τελικά μας καλλιεργούν, εκπαιδεύουν και θεραπεύουν.

Στόχος σε κάθε περίπτωση είναι η  εσωτερική μας απελευθέρωση. Άλλωστε η αρμονία είναι δύσκολος στόχος, όταν υπάρχει και ένας μειονεκτικός μισητός εαυτός μέσα μας που μας γρονθοκοπά. Τέτοιοι ψυχοθεραπευτικοί μέθοδοι ίσως  καταφέρνουν να  του ανοίγουν την πόρτα της φυλακής του ……..

http://www.psychodramainstitute.gr/therapy.html

Ευδοκία Μουντζούρη

Δώσε μας feedback

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s