Tο όργιο διαφθοράς στην ΕΡΤ ήταν δεδομένο…αλλά

Προς όσους αναρωτιούνται εναγωνίως αν θα πληρώνουν ακόμα για την ΕΡΤ μέσω της ΔΕΗ, η απάντηση είναι όχι. Το λέει η πράξη νομοθετικού περιεχομένου. Αν δεν το έχουμε καταλάβει όμως, το θέμα μας σήμερα ΔΕΝ είναι αυτό, ούτε το πόσους υπαλλήλους έχει η ΕΡΤ σε σχέση με κανάλια του εξωτερικού, ούτε το τι θα κάνει η Μπήλιω από αύριο. Δεν ξέρω πόσοι το έχουν πάρει χαμπάρι, αλλά η κυβέρνηση σήμερα εξέδωσε ένα διάταγμα με το οποίο γίνονται άνεργοι 2600 εργαζόμενοι σε μία νύχτα. Το διάταγμα δεν βρίσκει σύμφωνα ούτε καν όλα τα μέλη της τρικομματικής κυβέρνησης, ενώ η συζήτηση ενός τόσο σοβαρού θέματος στη βουλή δεν έγινε ποτέ. Δεν είμαι υπερασπιστής της αστικής δημοκρατίας, αλλά ως παρατηρητής της κατάστασης έχω να πω ότι τέτοιου είδους πράξεις δείχνουν πια ξεκάθαρα ότι η κυβέρνηση της Ελλάδας δε διαφέρει καθόλου από χούντα. Το γεγονός επιβεβαιώνεται από την παρουσία των ΜΑΤ έξω από τα κτίρια της ΕΡΤ σε Αθήνα -Θεσσαλονίκη-Πάτρα (τουλάχιστον). Χωρίς κανένα προφανή λόγο ύπαρξης, με σκοπό να υπενθυμίσουν σε αυτούς που είναι μέσα ότι αμα δε θελήσουν να βγουν με το καλό, υπάρχει και το ξύλο.

Όσον αφορά την ίδια την ΕΡΤ, είμαι ο τελευταίος που θα υπερασπιστεί την υπάρχουσα κατάσταση. Ως κρατικό ίδρυμα προπαγάνδας με αμφίδρομες συνδέσεις με την εξουσία, το όργιο διαφθοράς στην ΕΡΤ ήταν δεδομένο. Πολλά από τα μέλη της παρούσας και των προηγούμενων κυβερνήσεων είναι άμεσα υπεύθυνοι για αυτό. Όπως όμως συμβαίνει με κάθε δημόσιο οργανισμό, όταν έρθει η ώρα του ξεπουλήματος ή της διάλυσης, οι πολιτικές ηγεσίες και τα διευθυντικά στελέχη αποσύρονται στη σκια, για να πέσουν οι προβολείς πάνω στους εργαζόμενους. Σε αυτούς πέφτει ολόκληρη η ευθύνη για την κατάντια του οργανισμού, και αυτοί συνεπώς αξίζουν να τιμωρηθούν με το κλείσιμο ή το ξεπούλημά του. Αυτή είναι η κλασική λογική της «συλλογικής ευθύνης» η οποία, από τότε που τη λάνσαρε ο Χίτλερ ως αφορμή για μαζικές δολοφονίες αμάχων (καταργόντας το πεδίο της μάχης και διασπείροντάς το παντού), έχει γίνει από τα πιο χρήσιμα εργαλεία προπαγάνδας του καπιταλισμού. Σύμφωνα με αυτή τη λογική, το μερικό ανάγεται σε γενικό. Η διαφθορά μερικών, σε διαφθορά όλων. Οι αστρονομικοί μισθοί των λίγων, σε μισθούς των πολλών. Οι αποτυχημένες και άχρηστες εκπομπές κάποιων, σε γενικό χαρακτήρα τριών τηλεοπτικών καναλιών, τεσσάρων ραδιοσταθμών (ανάμεσα σε αυτούς το Τρίτο Πρόγραμμα) και μουσικών συνόλων. Ο παραλογισμός γίνεται επιχείρημα που δικαιολογεί το πέταγμα στο δρόμο 2500 εργαζομένων. Οι συλλογικοί χαρακτηρισμοί «ρουσφετάκιες», «κομματόσκυλα» κτλ. επιστρατεύονται για να χαρακτηρίσουν μια ακόμα ομάδα εργαζομένων, για να την κατασπαράξουν με ήσυχη τη συνείδησή τους οι υπόλοιπες, όπως έκαναν και με τους καθηγητές προ καιρού, και όπως θα κάνουν σαν καλά και υπάκουα σκυλιά και στο μέλλον. Οι 2600 άνεργοι της ΕΡΤ, ή οι 10000 άνεργοι καθηγητές της νέας σχολικής χρονιάς είναι απλώς «παράπλευρες απώλειες» στον ολοκληρωτικό πόλεμο κατά της διαφθοράς. Που τον διεξάγει μια από τις πιο διεφθαρμένες και ξεπουλημένες κυβέρνησεις που έχουν εμφανιστεί στο βουτηγμένο στα σκατά ελληνικό πολιτικό σύστημα.

Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια η ΕΡΤ είχε γίνει άχρηστη για τις κυβερνήσεις. Η τεράστια πλειοψηφία των χωρών της Δύσης διαθέτει κρατικά ΜΜΕ με σκοπό να διαχέεται αποτελεσματικότερα η κρατική προπαγάνδα και να ασκείται ιδεολογικός έλεγχος. Στην Ελλάδα κάτι τέτοιο είναι άχρηστο, γιατί τα ιδιωτικά ΜΜΕ έχουν αναλάβει αυτό το καθήκον με ακόμα μεγαλύτερη ευλάβεια από την ΕΡΤ. Απόρροια της τερατώδους διαπλοκής κράτους-κεφαλαίου, η υποστήριξη της κυβέρνησης από τα ιδιωτικά ΜΜΕ ξεπερνάει τα όρια κάθε φαντασίας. Η ΕΡΤ όντως δεν χρειάζεται όταν υπάρχουν οι Πορτοσάλτε, οι Παπαδημητρίου, οι Πρετεντέρηδες, οι Καψήδες και λοιποί «εθελοντές» οι οποίοι, αν και δεν πληρώνονται ως δημόσιοι υπάλληλοι, εκπληρώνουν την ίδια λειτουργία με πολλαπλάσια αποδοτικότητα. Η ΕΡΤ δεν είναι αναγκαία όταν ο Τράγκας κάνει χρυσαυγίτικη προπαγάνδα κάθε Κυριακή, ο Πορτοσάλτε μιλάει για βρώμικους μετανάστες που πιάνουν τις φράουλες στη Μανωλάδα, ο Παπαδημητρίου λέει ότι η προβολή της διανομής τροφίμων ρεζιλεύει τη χώρα, ενώ ο Πρετεντέρης, η Τρέμη, ο Καψής και ο Τσίμας τρομοκρατούν και εκβιάζουν για λογαριασμό της τρόικας κάθε βράδυ στις 8. Όταν τα μη κρατικά ΜΜΕ γίνονται οι τέλειοι αγωγοί του ρατσιστικού, αυταρχικού, μισανθρωπικού και άκρως ταξικού κυρήγματος της σημερινής κυβέρνησης, τι ρόλο βαράει η ΕΡΤ; Εκτός από το ότι αρκείται να επαναλαμβάνει τα ίδια, λειτουργεί με πιο χαλαρούς κανόνες λογοκρισίας (συνέπεια της έντονα γραφειοκρατικής δομής της), και έτσι πού και πού ξεφεύγουν και «ακατάλληλες» εκπομπές, όπως ο Εξάντας, το Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα, το Κουτί της Πανδώρας και η Μηχανή του Χρόνου.

Συμφωνώ ότι η ύπαρξη κρατικής ραδιοτηλεόρασης είναι προβληματική υπό τέτοιες συνθήκες (και, για ιδεολογικούς λόγους, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες), ειδικά όταν ο κρατικός προϋπολογισμός έχει για άλλη μια φορά τιναχτεί στον αέρα, ένα τεράστιο ξεπούλημα έχει μόλις αποτύχει και χρειάζονται επειγόντως πόροι για τα μάτια της τρόικας. Όμως, για να τηρούνται έστω τα προσχήματα της αστικής δημοκρατίας, η απόφαση για το κλείσιμό της πρέπει να επικυρωθεί από ολόκληρη την κοινωνία, στην οποία υποτίθεται ότι ανήκει. Αν δεν κάνω λάθος, οι επικυρώσεις αυτές λαμβάνουν χώρα στη βουλή, όπου οι εκπρόσωποι της κοινωνίας (λέμε τώρα) συζητούν και αποφασίζουν για το θέμα. Κανένας υπουργός ή πρωθυπουργός δεν έχει δικαίωμα να το κάνει, γιατί τότε αυτοανακυρήσσεται σε αποκλειστικό ερμηνευτή και ενσαρκωτή της λαϊκής βούλησης. Την ίδια ακριβώς άποψη για την πολιτική διαχείριση έχουν και οι χρυσαυγίτες, και μάλιστα το γράφουν και στο καταστατικό τους, αντίθετα από την κυβέρνηση που απλώς το κάνει πράξη.

Και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν στην Ελλάδα, την ώρα που τα ΜΑΤ κατεβάζουν έναν-έναν τους πομπούς της ΕΡΤ διακόπτοντας τη ζωντανή μετάδωση του προγράμματος των εργαζομένων, την ώρα που από αύριο άλλοι 2600 άνθρωποι που δουλεύουν πίσω από τις κάμερες, τις γραβάτες και τα μικρόφωνα θα ψάχνουν για δουλειά μαζί με εκατοντάδες χιλιάδες άλλους, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να εκφράσουμε τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη μας σε αυτούς, ενάντια στην βία και την αυταρχικότητα μιας χουντικής κυβέρνησης. Το μαζικό τσουβάλιασμα, η αφ’υψηλού κριτική και οι εξυπνάδες το μόνο που κάνουν αυτή τη στιγμή είναι να σπρώχνουν την ελληνική κοινωνία ένα βήμα πιο κοντά στον πλήρη εκφασισμό της.

Πηγή: https://www.facebook.com/andreas.milias/posts/10151643280573656

Δώσε μας feedback

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s