Η ρινοκερίτιδα έρχεται στην Ελλάδα τον Ιούλιο!

‘’Είμαι μόνος, μόνος ανάμεσα σε ανθρώπους σκληρούς σαν πέτρες, επικίνδυνους σαν φίδια, άσπλαχνους σαν τίγρεις […]Στην πραγματικότητα είμαι ο τελευταίος άνθρωπος μέσα σε αυτό το νησί των τεράτων, και, επομένως, δεν αντιπροσωπεύω τίποτα πια, απλώς μια ανωμαλία μια τερατωδία ‘’ 

ΡΙΝΟΚΕΡΟΣ4

Βρισκόμαστε σε μια μικρή επαρχιακή πόλη. Όλα κυλούν ήρεμα μέχρι που εμφανίζεται ένας αποκρουστικός ρινόκερος. Η  παρουσία του  έρχεται να ταράξει και να αλλάξει τη ζωή των ανθρώπων της κοινωνίας αυτής καθώς μετά την άφιξη του αρχίζει να μεταδίδεται προοδευτικά  μια παράξενη επιδημία «η ρινοκερίτιδα».  Έτσι ο ένας κάτοικος μετά τον άλλο αρχίζουν να μεταμορφώνονται σε ρινόκερους, σε τρομερά κτήνη, χάνοντας την ανθρωπιά τους, την ευαισθησία τους και τον έλλογο νου τους.  Ωστόσο, μόνο ένας πολίτης στο πλήθος των συμβιβασμένων που άφησαν τον εαυτό τους να χτυπηθεί από την τρομερή νόσο, ο Μπερανζέ, που παίρνει τα χαρακτηριστικά ενός αντι-ήρωα αντιστέκεται μέχρι τέλους σε αυτό το κύμα παραλογισμού, παλεύοντας ώστε να παραμείνει άνθρωπος ακόμα και όταν το πιο κοντινό του πρόσωπο μεταμορφώνεται και αυτό σε ρινόκερο. Ο Μπερανζέ βρίσκεται στον αντίποδα του φανατισμού, της κοινής λογικής και του ενστίκτου του κοπαδιού, είναι μόνος και όλοι οι άλλοι μαζί.

Μετά την μεγάλη επιτυχία που σημείωσε το 1997 στη κεντρική σκηνή του Εθνικού θεάτρου αφήνοντας πίσω τις καλύτερες εντυπώσεις και θετικές κριτικές, ο Emmanuel Demarcy Mota φέρνει στην Ελλάδα μια ανανεωτική σκηνοθετική ματιά του διαχρονικού έργου του Ευγένιου Ιονέσκο ‘’ Ο Ρινόκερος’’.  Μαζί με την θεατρική ομάδα Ensemble Artistique de Théâtre de la Ville de Paris έρχονται να παρουσιάσουν σε δύο μόνο παραστάσεις στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών τον εφιάλτη μιας μικρής πόλης όπου οι ρινόκεροι συνεχώς αυξάνονται. Η παράσταση γνώρισε μεγάλη επιτυχία το 2004 στη Reims και έκτοτε ο διάσημος γάλλος σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του Theatre de la Ville (στέγη σημαντικών καλλιτεχνών της πρωτοπορίας) δεν έχει σταματήσει τα ταξίδια και τις περιοδείες στην Ευρώπη. 

rhino2

Πιο επίκαιρο από ποτέ το έργο αυτό αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα του θεάτρου του παραλόγου θεμελιωτής του οποίου υπήρξε ο γαλλικής και ρουμανικής καταγωγής Ιονέσκο.  Παρατηρώντας όσα συμβαίνουν γύρω του σαρκάζει τον σύγχρονο άνθρωπο’ την ευκολία του να γίνεται ένα με την μάζα και την δυσκολία του να αντιστέκεται και να διαφοροποιείται. Οι άνθρωποι σαν άλογες αγέλες εντάσσονται σε κάποια ιδεολογία και τις ακολουθούν τυφλά. Με αυτό τον τρόπο στην κοινωνία του μεσοπολέμου έβλεπε τον ένα μετά τον άλλο με απίστευτη παραφροσύνη και υστερία να παρασύρεται από την ναζιστική προπαγάνδα των ολοκληρωτικών φασιστικών καθεστώτων.  Ο Emmanuel Demarcy- Mota επιχειρεί να ξαναφέρει στο σήμερα το παγκόσμιο μήνυμα που έστειλε στην ανθρωπότητα ο  Ιονέσκο το 1959. Χρησιμοποιώντας ένα μινιμαλιστικό σκηνικό σε σκοτεινό φόντο που καθιστούν την σκηνοθεσία του πρωτοποριακή, αναφέρεται στην σημερινή εθελούσια τυραννία και δουλεία του σύγχρονου ανθρώπου στη μόδα και στην αλλοτριωμένη καταναλωτική κοινωνία. Βασικός άξονας είναι η μοναχικότητα της εποχής μας και η επιβεβλημένη ομοιομορφία ως σοβαρές κοινωνικές ασθένειες, ως σύγχρονες ρινοκερίτιδες. Ένα έργο που αντιτίθεται σε όλες τις μαζικές υστερίες και επιδημίες που κρύβονται κάτω από την καλύπτρα της λογικής και των ιδεών, σε όλα τα συστήματα εκείνα που αποκτηνώνουν τους ανθρώπους και τους μετατρέπουν σε ρινόκερους. 

rhino3

Ο θεατής έχει τα περιθώρια να δώσει τη δική του ερμηνεία στο έργο και να το συνδέσει με το σήμερα. Το άλλοτε απορριπτέο ή φανατικά αποδεχτό θέατρο του παραλόγου σήμερα μας εντυπωσιάζει με την διαχρονικότητα του.

Ρινόκεροι που θα βρουν απέναντι τους την αγωνιώδη κραυγή ενός  αντι-ήρωα της κοινωνίας του χτες και του σήμερα έρχονται για 2 μόνο παραστάσεις στη σκηνή της στέγης Γραμμάτων και Τεχνών στις 30 Ιουνίου και 1 Ιουλίου. Η παράσταση θα είναι στη γαλλική γλώσσα με ελληνικούς υπέρτιτλους.  Η προπώληση των εισιτηρίων ξεκίνησε ήδη στις 10 Ιουνίου. Ανάλογα με την θέση οι τιμές κυμαίνονται από 15 έως 25 ευρώ. Ειδικές τιμές για ανέργους και Α.Μ.Ε.Α.

Μαρία Ξυπολοπούλου

<<Οι ιδεολογίες μας χωρίζουν. Τα όνειρα και οι αγωνίες μας ενώνουν.>> Ιονέσκο 

Larissa-PACE-774-3

 

Δώσε μας feedback

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s