JACQUES LACARRIERE – Το Ελληνικό καλοκαίρι

Διαφορετικοί δρόμοι που πάνε στον ίδιο ορίζοντα

plaisio1

Κύμα, ήχος από βότσαλα, φωνές παιδιών, γέλια, αρώματα, φαγητό, κολυμβητές, χορός, κρασί και ούζο, μεζέδες και φρούτα, λίγες ελιές σε ένα πιάτο δίπλα από το λευκό τυρί, παραθεριστές με βαλίτσες και φωτογραφικές μηχανές, ιστιοφόρα, ζέστη, ησυχία, χρώματα και ήλιος, διακοπές’ καλοκαίρι. Ελληνικό καλοκαίρι.

plaisio2

Τρεις μήνες του χρόνου με κορυφαίο τον Αύγουστο, εμπνέουν διαχρονικά τους καλλιτέχνες όλων των χώρων (κινηματογράφος, ποίηση, θέατρο, μυθιστόρημα, δοκίμιο, εικαστικά κ.ο.κ.). Αυτό που ίσως κάνει την περίπτωση του Ζακ Λακαριερ ξεχωριστή είναι πως πρόκειται για έναν Γάλλο που εμπνέεται και γράφει για την Ελλάδα που τον γοητεύει, μια Ελλάδα της καθημερινότητας που λίγοι γνωρίζουν, λίγοι προσπάθησαν να δουν, να γνωρίσουν και να μάθουν από αυτή της την πλευρά.

ΑΡΤ3

Σε μια περίοδο δύσκολη για τον Ελληνικό χώρο που βίωνε ότι χειρότερο μπορεί να βιώσει μια χώρα,  έναν εμφύλιο πόλεμο, ο Ζακ Λακαριέρ επιλέγει να στηρίξει την Ελλάδα και να την προβάλει στο εξωτερικό. Οι απλές εικόνες της καθημερινής ζωής τον γοητεύουν. Βρίσκει την ομορφιά του τόπου πέρα από την φιλοξενία, τα αρχαιοελληνικά μνημεία και τους μεγάλους Έλληνες κλασσικούς που ελκύουν τους τουρίστες. Όπως ο ίδιος είχε δηλώσει σε μια από τις σπάνιες συνεντεύξεις του στην ελληνική εκπομπή Μονόγραμμα στην ΕΡΤ είναι σημαντικό να αγαπάς μια χώρα όταν αυτή υποφέρει, να είσαι πρόθυμος να κάνεις θυσίες για αυτή, να είσαι σύντροφος. Κάπως έτσι κατάφερε μέσα του να έχει δύο πατρίδες, δύο κουλτούρες και δύο γλώσσες κάτι που τον έκανε να αισθάνεται πιο πλούσιος σαν άνθρωπος.

plaisio3

 

Από μικρός αγάπησε τα αρχαία ελληνικά και επεδίωξε να τα μάθει.  Ξεκινώντας με τα πόδια μια μέρα από το Παρίσι με προορισμό την Ινδία, τα βήματά του ή μάλλον η καρδιά του, τον οδήγησαν στην Ελλάδα, στην Κέρκυρα. Η πρώτη του μεγάλη ζωντανή συνάντηση με το ελληνικό στοιχείο ήταν όταν παρουσίασε στην Επίδαυρο με την θεατρική ομάδα που συμμετείχε τους Πέρσες του Αισχύλου. Τότε ήταν που κατάλαβε πως έπρεπε όχι απλά να επιστρέψει ξανά στην Ελλάδα αλλά και να μείνει σε αυτή. Έμαθε τα νέα ελληνικά εμπειρικά. Ήρθε σε επαφή με διανοούμενους και ανθρώπους των γραμμάτων της εποχής. Θέλησε να μεταφράσει έργα σύγχρονων Ελλήνων στα γαλλικά. Για αυτόν υπήρχε συνέχεια μετά την αρχαιότητα, υπήρχε η σύγχρονη Ελλάδα που δεν κουραζόταν να γνωρίζει κάθε μέρα, υπήρχαν απλοί άνθρωποι στο δρόμο, δέντρα, χωράφια, ψαράδες, βάρκες, υπήρχαν νέοι ποιητές που άξιζαν να διαβαστούν, όμορφα λευκά σπίτια με μπλε παραθυρόφυλλα, εικόνες και άνθρωποι που η Ευρώπη του τότε δεν είχε προσέξει.

plaisio4

Το επάγγελμα του; Συγγραφεύς. Όνειρο ζωής. Για εκείνον δεν υπήρχε γραφείο να γράψει γιατί απλά έγραφε παντού’ στο δρόμο, στα λεωφορεία, στα καφενεία, στην θάλασσα’ όπου υπήρχαν εικόνες που άξιζαν να γίνουν λέξεις.  Η συγγραφική του πορεία έμελλε να είναι σημαντική και η προσφορά του στα ελληνικά γράμματα σπουδαία.  Το ‘’Ελληνικό Καλοκαίρι’’  είναι ένα από τα πιο γνωστά βιβλία του. Σημείωσε μεγάλη επιτυχία στην Γαλλία το 1976 και συνέβαλε στο να επισκεφτούν περισσότεροι Γάλλοι την Ελλάδα.

Ο ίδιος προτιμούσε να τον αποκαλούν φιλέλληνα παρά ελληνιστή. Αγάπησε και δέθηκε με την Ελλάδα. Φεύγοντας κατάφερε  μέσα από τον Ελύτη και την ποίηση να αισθάνεται μια επαφή με την χώρα που τον σημάδεψε, την χώρα που του χάρισε μεγάλες συγκινήσεις όταν περιπλανήθηκε στα ακρογιάλια του Ομήρου σαν σύγχρονος Οδυσσέας. Ταξιδιώτης σε δρόμους που χάνονταν στο φως ανακάλυπτε κάθε φορά νέες ιστορίες. Ανάμεσα στους αγαπημένους του προορισμούς συγκαταλέγονται η Ύδρα, η Κρήτη, η Πάτμος, η Πελοπόννησος και το Άγιο Όρος.  Με επίκεντρο της πνευματικής του περιπέτειας τον ελλαδικό χώρο και γοητευμένος από τα πολλαπλά πρόσωπα που μπορεί να έχει μια χώρα προσπάθησε να προσεγγίσει από όλες τις πλευρές – θρησκευτικές, πολιτισμικές, ιστορικές- την ελληνική πραγματικότητα της εποχής του.

Με αντικειμενική και ξεκάθαρη άποψη πετυχαίνει να κάνει την Ελλάδα οικεία. Μεταφράζει έργα μεγάλων Ελλήνων δημιουργών όπως του  Σεφέρη, του Ταχτσή, του Πρεβελάκης, του Ελύτης, του Ρίτσου  αλλά και του Σολωμού.

ΑΡΤ5

plaisio5

Η αίθουσα τέχνης του βιβλιοπωλείου Ιανός στο κέντρο της Αθήνας στην Οδό Σταδίου, φιλοξενεί από τον Ιούλιο το εικαστικό αφιέρωμα με θέμα ‘’Το ελληνικό καλοκαίρι του Ζακ Λακαριέρ’’.  Μια μεγάλη ομάδα καλλιτεχνών που χρησιμοποιούν διάφορα υλικά και τεχνικές (φωτογραφία, ξύλο, χαρτί, μελάνι) παρουσιάζουν τα έργα που έφτιαξαν έχοντας ως πηγή έμπνευσης και αφετηρία το ομότιτλο δοκίμιο του Γάλλου φιλέλληνα.

ζακ λακαριερ3

Έντονα χρώματα όπως κίτρινο, μπλε, λευκό αλλά και μαύρο έρχονται να μας ξυπνήσουν τις αισθήσεις και τις αναμνήσεις του καλοκαιριού που πρόσφατα αποχαιρετίσαμε. Λουκουμάδες με μέλι, καρπούζι , ψάρι, ελιές, , ένα ποτήρι με δροσερό νερό, λίγο κρασί θυμίζουν όμορφα μεσημέρια και βράδια κοντά στη θάλασσα.

ΑΡΤ6

Ένα μικρό κορίτσι που φοράει το μαγιό του παίζει στα βράχια ψάχνοντας για βότσαλα, μικρές βαρκούλες με ονόματα Αγίων και αγαπημένων προσώπων,  λευκά σπίτια το ένα δίπλα στο άλλο ανάμεσα σε πράσινα δέντρα, τοπία με παιδιά να διασκεδάζουν στις καλοκαιρινές τους διακοπές, εικόνες νησιών αλλά και εικόνες που προβάλλουν τη χριστιανική πλευρά της χώρας όπως εκκλησάκια.  Γυμνά σώματα στη θάλασσα,  υψόμετρα που φανερώνουν την απεραντοσύνη της, άνθρωποι που την χαζεύουν, πλοία που ξεμπαρκάρουν στα λιμάνια της.

Στιγμές ενός ελληνικού καλοκαιριού που η σύγχρονη Ελλάδα και οι επισκέπτες της ξεχνούν. Στιγμές νοσταλγίας παιδικών αναμνήσεων για τους μεγαλύτερους, στιγμές περιέργειας για τους πιο μικρούς. Θέλω να γνωρίσω αυτή την Ελλάδα που οι άνθρωποι χαμογελούν και οι ξένοι την αγαπούν. Την Ελλάδα που όπου και να κοιτάξω με γεμίζει με όμορφες εικόνες ενός ξεχωριστού παραδείσου. Την Ελλάδα της γης, των χωραφιών, της ελιάς, του σταφυλιού, του μπλε και του λευκού. Να την γνωρίσω και να την αγαπήσω. Ξανά. Τώρα που οι καιροί είναι δύσκολοι.

ΑΡΤ7

plaisio6

Συμμετέχουν 28 εικαστικοί: Χριστίνα Ακτίδη, Στέλιος Αλεξάκης, Ανδρέας Γεωργιάδης, Άννα Γρηγόρα, Σοφία Δατσέρη, Τάνια Δημητρακοπούλου, Ειρήνη Ηλιοπούλου, Μηνάς Καμπιτάκης, Κωνσταντίνος Καπετανόπουλος, Νίκος Κόνιαρης, Ανδρέας Κοντέλλης, Ένη Κούκουλα, Βασίλης Λιαούρης, Τίμος Μπατινάκης, Παναγιώτης Μπελντέκος, Άννα Μπίλη, Γιώργος Μπουκής, Κώστας Παππάς, Αντώνης Πατεράκης, Γιώργος Σαλταφέρος, Γιώργος Σαμψωνίδης, Κώστας Σιαφάκας, Έφη Σούτογλου, Μαρίνα Στελλάτου, Νίκος Στεφάνου, Βιργινία Φιλιππούση, Γιώργος Χαδούλης.

Η επιμέλεια της έκθεσης είναι της Ίριδας Κριτικού.

Διάρκεια: 17 Ιουλίου – 28 Σεπτεμβρίου 2013

IANOS ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΧΝΗΣ, Σταδίου 24

Ώρες λειτουργίας: Δευ – Παρ: 10:00 – 20:00, Σαβ: 10:00-18:00

Editor: Μαρία Ξυπολοπούλου 

Δώσε μας feedback

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s