Αrto-info#3

Και οι όμορφες βόλτες με βλέμμα παρατηρητή στην πόλη συνεχίζονται. Σ ένα από τα πιο κεντρικά σημεία της Αθήνας, εκεί όπου τα αυτοκίνητα και τα λεωφορεία συνωστίζονται για ώρες στο δρόμο, απέναντι από το Χίλτον και τον Ευαγγελισμό βρίσκεται ο ‘’Δρομέας’’.  Πολλοί τον βλέπουν, κάποιοι τον προσέχουν, λίγοι όμως ξέρουν για αυτόν και τον δημιουργό του.

Ο λόγος για τον Κώστα Βαρώτσο, έναν από τους πιο γνωστούς σύγχρονους Έλληνες γλύπτες. Ο ‘’δρομέας’’ δημιουργήθηκε το 1988 σε μια εποχή αισιοδοξίας όπου η Ελλάδα ονειρευόταν να γίνει μέρος της Ευρώπης, να κάνει πράγματα κινούμενη σε μια νέα ταχύτητα. Ήρθε για να ταρακουνήσει την εικαστική πραγματικότητα της εποχής.

2

Πριν πάρει τη θέση του στον Ευαγγελισμό, ο Δρομέας βρισκόταν στην Πλατεία Ομονοίας για όπου και είχε σχεδιαστεί αρχικά.

«Όλοι μας λένε ότι τα κάναμε γυαλιά καρφιά, εμείς με τα σπασμένα γυαλιά φτιάχναμε τον Δρομέα..»   Με αυτά τα λόγια ο Μιλτιάδης Έβερτ άρχισε την ομιλία του την ημέρα των εγκαινίων του έργου.

3

«Ο Δρομέας είναι κάτι που με ακολουθεί συνεχώς. Ουδέποτε τον απαρνήθηκα. Τον αγαπάω και τον προσέχω. Είναι μερικά έργα, που σου ξεφεύγουν από τα χέρια. Ένα τέτοιο είναι κι αυτό. Έχει χαρακτήρα, έφυγε μόνο του, έκανε τον δρόμο του, την πορεία του… Δεν χρειάστηκε ποτέ προστασία»

4

Άνθρωποι που  τρέχουν για να προλάβουν  την δουλειά, τις υποχρεώσεις, άνθρωποι που στέκουν υπομονετικά στις στάσεις περιμένουν το λεωφορείο, άλλοι απλά κάποιον που έχει αργήσει, περαστικοί όλοι μέσα σε μια κοινή καθημερινότητα, σε μια κοινή ζωή, άγνωστοι μεταξύ αγνώστων που ανταλλάσουν βλέμματα. Ο Δρομέας μένει εκεί  στη μέση της κίνησης και της βαβούρας, εν κινήσει στη θεωρία ακίνητος στην πράξη. Κομμάτια από γυαλί που θυμίζουν την τάση του ανθρώπου για εξέλιξη, την επιθυμία να προχωρήσει , να καταφέρει να νικήσει το χρόνο και το χώρο.

Έργα του ιδίου στην πόλη μας :

Αγίου Ιωάννη Ρέντη

5

Στάση μετρό Δουκίσσης Πλακεντίας

6

Το γλυπτό πολλές φορές είναι αυτόνομο, ξεκομμένο. Ενώ εγώ ψάχνω την σύμπλευση με την φύση ή την πόλη. Ο Δρομέας π. χ είναι αυτοπεριγραφικός της ίδιας της υπόστασης του urban. Της αέναης κίνησης της πόλης. [Κώστας Βαρώτσος]

editor: Μαρία Ξυπολοπούλου

Δώσε μας feedback

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s