ΤΟ ΜΙΚΡΟ ΠΑΡΙΣΙ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ 2013

A Paris …

Μπορεί ο  Οκτώβρης να μπήκε βροχερός και παγωμένος όμως η πόλη μας ετοιμάζεται να βάλει τα γιορτινά της και να γεμίσει κάποιους από τους πιο παρακμασμένους δρόμους της με διάθεση, χαρά, κέφι, ενέργεια, φαντασία και δημιουργία.

αρχείο λήψης (4)

A Paris
Au printemps
Sur les toits les girouettes tournent
Et font les coquettes
Avec le premier vent
Qui passe indifférent
Nonchalant
Car le vent
Quand il vient à Paris
N’a plus qu’un seul souci
C’est d’aller musarder
Dans tous les beaux quartiers
De Paris

Το πρώτο ελληνικό φεστιβάλ με διεθνή εμβέλεια έρχεται από 9 έως 16 Οκτωβρίου στο κέντρο της Αθήνας. Παρίσι και Αθήνα για λίγες ημέρες θα γίνουν ένα.  Φωνές, μελωδίες, θεάματα, δημιουργικές δραστηριότητες, ιδέες και συζητήσεις με άρωμα Παρισιού θα προσπαθήσουν μαζί με τους περισσότερους από 800 εθελοντές  να αλλάξουν τον χαρακτήρα  του Μεταξουργείου των τελευταίων χρόνων και να ξανακατεβάσουν τον κόσμο στην περιοχή γεμίζοντας τους δρόμους και τα καλλιτεχνικά στέκια.

il_fullxfull.331432946

A Paris…

Le soleil, qui est son vieux copain
Est aussi de la fête
Et comme deux collégiens
Ils s’en vont en goguette
Dans Paris
Et la main dans la main
Ils vont sans se frapper
Regardant en chemin si Paris a changé.

Με αφετηρία την συμπλήρωση 100 χρόνων από την γέννηση του Γάλλου υπαρξιστή φιλόσοφου Albert Camus στήνεται ένα από τα μεγαλύτερα πολιτιστικά εγχειρήματα στην πόλη μας από ανθρώπους που την αγαπούν και θέλουν να κάνουν ένα βήμα για να την αλλάξουν. Οι γύρω δρόμοι από το Μεταξουργείο όπου και θα λάβει χώρα το φεστιβάλ έχουν γαλλικά ονόματα κάτι που δίνει ακόμα περισσότερη ώθηση στη γέννηση ενός μικρού Παρισιού των Αθηνών. Μια κρυμμένη παριζιάνικη γειτονιά θα αναδειχτεί μέσα από ποικίλες καλλιτεχνικές δραστηριότητες. Σκοπός όλων είναι μέσα από τον πειραματισμό και   τις ανταλλαγές ιδεών και σκέψεων να βγουν ωραία πράγματα καθώς και να διοχετευτεί η καλλιτεχνική ενέργεια των συμμετεχόντων αλλά και των επισκεπτών.

Μουσικά σύνολα, εικαστικές εκθέσεις, παραστάσεις, διαλέξεις αλλά και δρώμενα και δραστηριότητες που θα στηθούν στις πλατείες της περιοχής είναι μόνο μερικά από όσα μπορεί να βρει κανείς στο γεμάτο πρόγραμμα των εκδηλώσεων του φεστιβάλ. Η αναβίωση του γαλλικού café de flore είναι ίσως το πιο πολλά υποσχόμενο του προγράμματος. Βραδιές αλλά και μεσημέρια με συζητήσεις, ανταλλαγές απόψεων μεταξύ ομιλητών και παρευρισκόμενων θα συμβάλλουν στην παραγωγή νέων ιδεών. Στις 12/10 ζωγράφοι και μουσικοί του δρόμου, ζογκλέρ και ακροβάτες θα μεταμορφώσουν έναν από τους πιο υποβαθμισμένους δρόμους της Αθήνας στην Μονμάρτη των καλλιτεχνών.

Μετά την επιτυχημένη έκβαση του project ‘’η Πατησίων ζει’’ ο Μάριος Στρόφαλης υπεύθυνος του Αθηναϊκού Καλλιτεχνικού Δικτύου , οργανώνει το Μικρό Παρίσι των Αθηνών υποσχόμενος πως αυτή τη φορά, το project αυτό ήρθε για να μείνει. Κάθε 2 μήνες θα υπάρχει ένα διήμερο αφιέρωμα που θα οργανώνεται από το Μικρό Παρίσι των Αθηνών.

Παράλληλα, η Αθήνα θα δώσει τη σκυτάλη της οργάνωσης του φεστιβάλ και σε άλλες μεσογειακές πόλεις ξεκινώντας από την Μασσαλία.

A Paris…

Y a toujours 
Des taxis en maraude
Qui vous chargent en fraude,
Avant le sationnement
Où y a encore l’agent des taxis
Au café, on voit n’importe
Qui qui boit n’importe quoi
Qui parle avec ses mains
Qu’est là depuis l’matin

Όλα ξεκινούν λοιπόν κάπως έτσι, από το όραμα αλλά και την ανάγκη κάποιων ανθρώπων να παρέμβουν με όπλο την τέχνη ώστε να αλλάξει η κατάσταση στην οποία ζούμε, να ομορφύνει η καθημερινότητά  και η πόλη μας, να βγούμε από τον πολιτιστικό λήθαργο της εποχής της κρίσης.

Το μόνο που μπορεί  να ειρηνεύσει τους ανθρώπους που είναι συγκάτοικοι στην όμορφη πόλη και να δώσει και πάλι στο ιστορικό κέντρο κάτι από την χαμένη του αίγλη είναι ο πολιτισμός. Όπως τόνισαν και όσοι μίλησαν στην συνέντευξη τύπου , δεν υπάρχει πολιτεία αν περιμένουμε τα πάντα από ανθρώπους των γραφείων . Στόχος είναι να γίνει ο κόσμος η πολιτεία, άνθρωποι με ενέργεια και διάθεση για δημιουργία που θα πάρουν στα χέρια τους τα πράγματα.

Την Τετάρτη 9/10 στις 19.00 στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο το φεστιβάλ ανοίγει επίσημα για το κοινό, με ομιλία του καλλιτεχνικού διευθυντή (κ. Μάριος Στρόφαλης) και του δημάρχου Αθηναίων( κ. Γιώργος Καμίνης). Θα ακολουθήσουν διάφορες συναυλίες.  Γνωστοί καλλιτέχνες όπως η Πέμη Ζούνη , ο Πάνος Μουζουράκης, ο Ρένος Χαραλαμπίδης αλλά και ξένοι όπως ο Andre Maie , η Lamia Bedioui και άλλοι πολλοί θα δώσουν το παρόν και θα παρουσιάσουν  ένα όμορφο μέρος της δουλειάς τους κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ. Η λήξη θα γίνει με ένα δυνατό πάρτι στις 14/10 στον Ακροβάτη με μουσική από την dj Νούα. Η είσοδος σε όλα τα δρώμενα της έναρξης θα είναι ελεύθερη.

Les ennuis, y’en a pas qu’à Paris, 
Y’en a dans l’monde entier
Oui, mais dansl’monde entier,
Y’a pas partout Paris
V’là l’ennui

Χώροι με ιδιαίτερη ιστορικότητα αλλά και γοητεία όπως η Φίνος Φιλμ, το θέατρο Άλμα, ο Ακροβάτης, το Εθνικό Ωδείο και η Δημοτική Πινακοθήκη θα φιλοξενήσουν τις δραστηριότητες και τις εκδηλώσεις του φεστιβάλ. Όλους τους χώρους των εικαστικών και φωτογραφικών εκθέσεων του Μικρού Παρισιού των Αθηνών 2013 κοσμεί η αφίσα του Αλέκου Φασιανού, αφιερωμένη στον Αλμπερ Καμύ. 

Το πάθος για το κέντρο είναι γεγονός ότι έχει χαθεί. Όμως όσο θα πολλαπλασιάζονται τέτοιες εκδηλώσεις θα λειτουργούν θετικά, δίνοντας το χέρι μας στο καθόλου θα περιμένουμε αυτό να ζωντανέψει. Με αφετηρία την μεσογειακή σκέψη, θα γίνει μια προσπάθεια να ενωθούμε όλοι σε μια ομάδα ,να γίνουμε μια γροθιά , χέρι χέρι με τον πολιτισμό και όπου βγει. Για να μεταδοθεί στους νεότερους ο πολιτισμός θα πρέπει πρώτα να βιωθεί από εμάς τους ίδιους. Δίνεται λοιπόν μια ωραία ευκαιρία να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε όλοι μαζί για την πόλη που μας ενώνει,  να της δώσουμε μια άλλη διάσταση που θα την αναδείξει.

Όπως τόνισαν και οι συμμετέχοντες του φεστιβάλ στην συνέντευξη τύπου η πρωτοβουλία του Αθηναϊκού Καλλιτεχνικού Δικτύου είναι ωραία αλλά χρειάζονται σίγουρα οι κατάλληλες υποδομές και η στήριξη των διάφορων φορέων στις δημιουργικές ομάδες της πόλης. Η πόλη έχει αρχίσει ήδη να αλλάζει γιατί αυτή η ανάκαμψη βρίσκει υποστηριχτές , χτίζονται νέα δίκτυα στους κόλπους των οποίων ευνοείται η ανταλλαγή ιδεών και η καλλιέργεια της δημιουργικότητας.

A Paris, au quatorze juillet
A la lueur des lampions
On danse sans arrêt
Au son d’l’accordéon
Dans les rues

Αυτό θα είναι λοιπόν το Μικρό Παρίσι των Αθηνών, ένα  φεστιβάλ καλλιτεχνικής έκφρασης που θα λειτουργήσει ως γήπεδο να παίξουν όσοι έχουν ενέργεια, δημιουργικότητα, φαντασία και ιδέες  μέσα τους.  Είναι η ανάγκη που έχουμε όλοι να γιορτάσουμε, να χαρούμε, να δημιουργήσουμε, να μάθουμε, να μοιραστούμε στιγμές. Είναι ο κόσμος που θα το επισκεφτεί και θα γεμίσει τους δρόμους. Είναι ο κόσμος που θα σπάσει τον εγκλωβισμό και το φόβο και θα πάει μέχρι το Μεταξουργείο, την πλατεία Βάθης και τους γύρω επικίνδυνους δρόμους  να  δώσει και πάλι ζωή στην περιοχή, να την κάνει δική του.

editor: Μαρία Ξυπολοπούλου

Τραγούδι : A Paris , Yves Montand.

Αναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ: http://athensartnetwork.blogspot.gr/2013/10/petit-paris-d-athenes-2013.html

Δώσε μας feedback