Bewitched

της Δήμητρας Γκίκα

Είναι περίοδος μεταμφιέσεων εν όψει Halloween κι όλοι σκαρφίζονται κάτι για να «ντυθούν». Αυτή τη φράση χρησιμοποιούν κι αναρωτιέμαι αν όλο τον υπόλοιπο καιρό είναι γυμνοί. Όχι απλά δεν είναι γυμνοί, αλλά δεν είναι κι ποτέ οι εαυτοί τους.

 Η γύμνια προϋποθέτει ειλικρίνεια κι θάρρος. Ακόμα κι ο εαυτός μας αυτό απαιτεί, αλλά τον αφήνουμε ανικανοποίητο, να κρύβεται πίσω από την ταυτότητα ενός ρούχου. Πίσω από το πέπλο του καθωσπρεπισμού.

Από την άλλη, αυτή η γιορτή, είναι μια καλή ευκαιρία να νιώσεις πάλι παιδί. Δικαιωματικά, τα παιδιά είναι τα μόνα που αρνούνται πεισματικά να διατηρήσουν καθαρά τα ρούχα τους και γενικά σε μια αποδεκτή κατάσταση την εμφάνισή τους. Γιατί άλλωστε να νοιάζονται για κάτι αναλώσιμο όταν η φάτσα τους είναι τόσο αληθινή κι το βλέμμα καθαρό  σαν κρυστάλλινο νερό;

Είναι λοιπόν, οι καλύτεροι μασκαράδες. Είναι αυτοί που ενσαρκώνουν καλύτερα από όλους το νέο ρόλο.  Είναι οι μόνοι που μπορούν να προσποιηθούν με επιτυχία κι χωρίς απώλειες. Χωρίς να χάσουν την ταυτότητά τους, πίσω από την ψεύτικη μάσκα που καλύπτει το πονηρό μούτρο τους.

Πόσες φορές αλήθεια, να υποδυθείς κάτι που δεν είσαι, χωρίς συνέπειες; Όταν χάσεις τον εαυτό σου μέσα στο παραμύθι που μόνος σου έστησες, τότε θα νιώσεις αλήθεια γυμνός. Γυμνός κι μόνος κάτω από τη φανταχτερή μάσκα σου. Όση ασημόσκονη κι αν σπαταλήσεις δεν είναι εύκολο να κρύψεις ένα κενό που ολοένα μεγαλώνει. Το κενό που ντύθηκε με γύμνια και κρυώνει. Ποιo κενό, με ρωτάς.. Την ψυχή σου. Αυτή, που απεικονίζεται στο μούτρο σου..

Μια άλλη εκδοχή της αποτυχίας σου, σαν ενήλικας πλέον, θα ήταν να φαίνονται οι πολλαπλές σου μάσκες την ίδια στιγμή. Πως να αρχίσεις να μασκαρεύεσαι όταν δεν είσαι ήδη ο εαυτός σου; Πως να προσποιηθείς κάτι ψεύτικο όταν εσύ δεν είσαι ποτέ αυθεντικός; Το αποτέλεσμα, τραγελαφικό.

Θα μοιάζεις με την παρανοϊκή μου γειτόνισσα σε κατάσταση μανίας. Φοράει ό,τι βρει μπροστά της, σε συνδυασμό με όλα της τα μπιζού. Ή σαν τον παππού μου, που είχε άνοια. Φόραγε το ένα ρούχο πάνω στο άλλο ξεχνώντας πως είναι ήδη ντυμένος. Τουλάχιστον κι οι δυο έμοιαζαν ευτυχισμένοι μέσα στη δική τους λογική. Εσύ;

Σε συμβουλεύω να αφεθείς στη μαγεία των ημερών. Με έναν όρο. Να γίνεις στ’ αλήθεια παιδί. Να έχεις τη δύναμη να παραμείνεις «γυμνός» κι ειλικρινής. Να μην «ντυθείς» από φόβο μην εκτεθείς. Οι μάσκες κάποια στιγμή θα πέσουν. Όσο ντυμένος κι αν είσαι, θα φανερωθείς. Η μαγεία είναι σε αυτό που θα αποκαλυφθεί.  Όσο πιο αληθινό, τόσο πιο μαγικό.

Η μαγεία επίσης είναι στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα.  Κάποιοι πασπαλίζονται με ασημόσκονη κι πιστεύουν πως έγιναν άστρα. Έρχομαι κι εγώ, ντυμένη κακιά μάγισσα, να τους ανακοινώσω χαιρέκακα πως τα αστέρια πέφτουν!

Τελικά δε μου είπες: «trick or treat?». Τρέχω να σκαλίσω την κολοκύθα μου. Cheers!

halloween

Δώσε μας feedback

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s