Ελπίδες στο δρόμο

Η μέρα εκείνη δεν θα αργήσει και όταν θα σμίξουν οι καρδιές μας
όλα θα λάμψουνε αλλιώς  και θα χαθεί μες στις σκιές μας
όλος ο κόσμος ο παλιός…..

Κρύβονται πίσω από κούτες. Μέσα σε απρόσιτα και απόμακρα μέρη έχουν μαύρες σακούλες με αντικείμενα. Χρησιμοποιούν κονσέρβες και κάνουν καθαρά όνειρα παρόλο που οι ίδιοι δεν έχουν πρόσβαση σε νερό.

Οι άστεγοι για τους περισσότερους από μας είναι αυτές οι κλεφτές ματιές λύπης που κρατάνε δευτερόλεπτα. Για κάποιους άλλους είναι η νύξη σε μια στιγμή ευαισθησίας για την αδικία και την  φτώχεια γύρω μας. Για κάποιους συμπολίτες μας όμως, οι άστεγοι, είναι μια ολόκληρη κουλτούρα με τους δικούς της κανόνες. Είναι ένα κοινωνικό ζήτημα που έχουν βάλει στοίχημα να  διεκπεραιώσουν. Και στην απελευθερωτική αγάπη τα στοιχήματα είναι πάντα κερδοφόρα.

Η Ελλάδα της Κρίσης δεν έχει χρόνο και χρήμα για την ζωή στο δρόμο. Η κοινωνική πρόνοια είναι ανύπαρκτη και η ανεργία κόβει σαν λεπίδα νήματα ζωής, με τις αυτοκτονίες, να κάνουν ρεκόρ. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας ενώ οι περισσότεροι δεν έχουν στέγη. Η Ελλάδα διαθέτει μόνο 13 ξενώνες οι οποίοι έχουν την δυνατότητα να φιλοξενήσουν 404 άτομα συνολικά. Μια ουτοπική πρόνοια δηλαδή για τις χιλιάδες υπαρκτές ανθρώπινες ανάγκες.

Από το 2001 η ΚΛΙΜΑΚΑ ως φορέας ανάπτυξης ανθρώπινου και κοινωνικού κεφαλαίου για την αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού, έβαλε μια πρόκληση .Αυτή σχετίζεται με το  να καταρρίψει όσο το δυνατόν περισσότερο την εξαθλίωση, την φτώχεια και την αρρώστια αυτών των ανθρώπων, διασφαλίζοντας τους μια ποθητή κοινωνική ένταξη. Πως  θα το πετύχουν όμως αυτό;

Με την φιλοσοφία ότι η αλληλεγγύη, η ανιδιοτελής προσφορά μέσω του εθελοντισμού και η συλλογικότητα  αποτελούν τα εργαλεία για την ενδυνάμωση όλων των πλευρών της ζωής των αστέγων (υγεία, παιδεία, κοινωνική απασχόληση) η ΚΛΙΜΑΚΑ προσφέρει ποικιλότροπα. Το πιο γνωστό της πρόγραμμα, <Το πρόγραμμα στήριξης αστέγων > στηρίζεται σε δωρεές και εθελοντική εργασία. Ο άστεγος έχει πολλαπλές ανάγκες. Πρόκειται για ένα πολύπλοκο φαινόμενο με αρκετές αιτίες και διαστάσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο, στον Κεραμεικό δίπλα στις γραμμές του τρένου λειτουργεί το κέντρο στήριξης αστέγων, χώρος πολλαπλών παρεμβάσεων και παροχής ημερήσιας φροντίδας των αστέγων.  Σε αυτήν την οικογένεια, στόχος είναι η αίσθηση του <ανήκειν > ,η ενότητα και η ασφάλεια του συν –υπάρχω. Στον ίδιο χώρο συστεγάζεται και ο Ξενώνας φιλοξενίας Αστέγων δίνοντας μεταξύ άλλων τη δυνατότητα φιλοξενίας σε αστέγους με προβλήματα ψυχικής υγείας.

Ο ξενώνας δεν αποτελεί παροχή ενός μόνιμου καταλύματος αλλά μια περίοδο ανασυγκρότησης μέχρι να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι παράγοντες που οδήγησαν στην απώλεια στέγης (ανεργία, ιατρικά, ψυχιατρικά προβλήματα, έξεις, διαπροσωπικές σχέσεις).

Υπάρχουν και άλλες παράλληλες δράσεις  στην ΚΛΙΜΑΚΑ για να επιτευχθεί η  ουσιαστική στήριξη  των ατόμων όπως, η ομάδα παρέμβασης στο δρόμο (street work), η Διανομή Τύπου του Δρόμου, το Εργαστήριο ανακύκλωσης χαρτιού, το καφέ- ουζερί των αστέγων και άλλες πολλές δράσεις.

Το 10520 είναι η γραμμή ενημέρωσης για την έλλειψη στέγης ενώ το 1018 είναι η 24 ωρη γραμμή παρέμβασης για την αυτοκτονία.

Για την έλλειψη ανθρωπιάς, η γραμμή είναι το χέρι του διπλανού μας .Ας νικήσουμε τα εγωιστικά μας μίση και ας δούμε λίγο πιο πέρα από τα όρια του εαυτού μας. Κάποιος,κάπου μας έχει ανάγκη. Και ποιος ξέρει μπορεί αν εκτεθούμε, να βρούμε και αυτό που μας λείπει συνέχεια από την άχαρη  καθημερινότητα …. την πληρότητα  ίσως που θα μας αγκαλιάσει, με το να δώσουμε ένα κομμάτι από εμάς.

http://www.klimaka.org.gr/newsite/index.htm

της Ευδοκίας Μουντζούρη

2 σκέψεις σχετικά με το “Ελπίδες στο δρόμο

Δώσε μας feedback

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s