«Παρέα και οινόμελο βλέποντας τις Σαϊτες»

Οι «Σαίτες» δεν αποτελούν απλώς και μόνο ένα καφενείο, αλλά ένα σημείο που αντιπροσωπεύει και σκοπεύει σε κάτι παραπάνω. Ας πάρουμε λοιπόν την ιστορία από την αρχή. Η ιδέα για τη δημιουργία του εν λόγω καφενείου-που δεν είναι μόνο αυτό- ήρθε πριν δύο χρόνια. Ματαιώθηκαν κάποια πλάνα, επανήλθαν στο προσκήνιο ξανά και ούτω καθεξής, όπως συμβαίνει συνήθως με τα σχέδια που θέτουμε. Και τα οποία δεν επιτυγχάνονται εξαρχής. Τελικά,η οριστική απόφαση για το άνοιγμα του μαγαζιού ήρθε στις αρχές αυτού του Σεπτέμβρη, οπότε έξι άνθρωποι, άνεργοι αλλά οχι άεργοι, γνωρίζοντας και βιώνοντας καθημερινά τις οικονομικές δυσκολίες, όπως συμβαίνει με τους περισσότερους σε αυτή τη χώρα, ενώθηκαν σε μια ελευθεριακή εργασιακή κολεκτίβα προκειμένου να βρουν λύσεις.

Βλέποντας ήδη, τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το «Παγκάκι» στο Κουκάκι, όντας ένας χώρος συνεύρεσης που δημιουργήθηκε επίσης από ανθρώπους χωρίς δουλειά αλλά με θέληση γι’αυτήν. Συνδυάζοντας τον στόχο και των δύο αυτών χώρων, καλό θα ήταν να τονιστεί πως τόσο οι «Σαϊτες» όσο και το «Παγκάκι» επιδιώκουν να αποτελούν σημεία όπου επικρατούν ιδέες αλληλεγγύης και συνεργατικότητας μεταξύ των εργαζομένων. Ξαναγυρίζοντας στις «Σαϊτες», θα ήθελα να επισημάνω τις φιλικές σχέσεις που ενώνουν το συγκεκριμένο συνεταιριστικό καφενείο με το Αυτοδιαχειριζόμενο Ωδείο στον Ασύρματο (το οποίο βρίσκεται δηλαδή μεταξύ των περιοχών του Αγίου Δημητρίου, της Νέας Σμύρνης και του Παλαιού Φαλήρου. Τώρα, όσον αφορά τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται καταβάλλεται συνήθως η προσπάθεια να έρχονται κατευθείαν από τους παραγωγούς ώστε και οι τιμές να είναι φθηνές. Όντως, μπορείς να φας σε τιμές από τρία ευρώ και να πιεις με εξίσου πολύ λίγα χρήματα.

Κατά την κουβέντα μας με τους δύο εκ των έξι που διαχειρίζονται τις «Σαϊτες», αναφέρθηκε το πρόβλημα της γραφειοκρατίας που καλούνται να αντιμετωπίσουν και που βέβαια δημιουργεί εμπόδια. Εκτός των παραπάνω, θα ήθελα να αναφέρω πως σχεδόν όλα όσα υπάρχουν μέσα στο χώρο (με ελάχιστες εξαιρέσεις) είναι αντικείμενα που μεταποίησαν, έφτιαξαν ή είχαν από πριν όσοι αποτελούν αυτή την πολύ δημιουργική ομάδα. Το σημαντικό, όπως μου είπαν και οι ίδιοι, είναι ότι πηγαίνουν στον χώρο εργασίας τους χωρίς να τον θεωρούν τέτοιο. Αυτό είναι που συγκρατώ και περισσότερο. Η συγκεκριμένη προσπάθεια δεν αποτελεί φιλανθρωπία, προωθεί την ιδέα της προσωπικής προσπάθειας και ευθύνης στα πλαίσια της συλλογικότητας.

Σαίτες (Ιωνίας 45, Νέα Σμύρνη, τηλ:2110122594)

Χριστιάννα Μοσχοχωρίτη

Δώσε μας feedback

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s