ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΠΛΑΣΙΜΠΟ (PLACEBO)

Το τι πιστεύουμε και το πλαίσιο, σηματοδοτούν την αντίδραση μας στην ασθένεια και το αποτέλεσμα της θεραπείας μας. Ο Χένρυ Μπιτσερ (αμερικάνος αναισθησιολόγος) στο δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο εντόπισε το εξής. Οι τραυματισμένοι στρατιώτες που περίμεναν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους βίωναν πολύ λιγότερο πόνο από το συνηθισμένο. Γιατί ;

Σύμφωνα με τον Μπιτσερ, αυτό οφειλόταν στο γεγονός ότι  η θετική προσδοκία, πυροδοτεί μια σειρά από φυσιολογικές διεργασίες στον εγκέφαλο και το σώμα. Αντίστοιχα το φαινόμενο πλασίμπο (placebo) είναι το όφελος που προκύπτει από την προσδοκία και μόνο ότι μια θεραπεία θα είναι ωφέλιμη.

Στις δοκιμές φαρμάκων οι φαρμακευτικές εταιρίες πρέπει να δοκιμάζουν τα προϊόντα σε σχέση με αδρανή χάπια από ζάχαρη, για να δείξουν ότι το όφελος που επιφέρουν υπερβαίνει το φαινόμενο πλασίμπο.

Με άλλα λόγια η δράση του φαρμάκου ενισχύεται από το φαινόμενο πλασίμπο. Αντίστοιχα η μορφίνη είναι λιγότερο αποτελεσματική αν ο ασθενής δεν γνωρίζει ότι του χορηγείται. Το φαινόμενο δεν οφείλεται απλά στην φαντασία του ασθενή. Όσον αφορά τον πόνο, λειτουργεί εκλύοντας τα εγγενή αναλγητικά του εγκεφάλου, τα οπιοειδή. Αν οι υποδοχείς οπιοειδών του εγκεφάλου μπλοκαριστούν με ένα φάρμακο που ονομάζεται ναλοξόνη,το φαινόμενο πλασίμπο εξαφανίζεται.

Στο TEDMED, ο ταχυδακτυλουργός Εric Mead κάνει ένα κόλπο για να μας δείξει, πως ακόμα κι όταν ξέρουμε πως κάτι δεν είναι αλήθεια, μπορεί να αντιδράσουμε σαν να είναι.

Ευδοκία Μουντζούρη

 

Δώσε μας feedback

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s