15ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου | Ημέρα 4η – Ciné-concert

Η συγκεκριμένη μέρα του φεστιβάλ προμηνυόταν –και στο τέλος της αποδείχτηκε- εξαιρετική. Η ιδέα ήταν να διεξαχθεί προβολή στο auditorium του Γαλλικού Ινστιτούτου συνοδεία live μουσικής. Εξ ου και η ονομασία της βραδιάς ως «σινε-κονσέρτο».

Το οπτικό κομμάτι περιλάμβανε τρεις ταινίες του βωβού κινηματογράφου. Η αρχή έγινε με το ντοκυμαντέρ των  Paul Castelnau & Joseph Mandement «Voyage à la Terre de Feu» («Ταξίδι στη Γη του Πυρός», 1926), το οποίο αφηγείται το ταξίδι των δύο αντρών στην Ανταρκτική. Το συγκεκριμένο φιλμ αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία, εξαιτίας της καταγραφής της αρχαίας φυλής των Alakaloufs, η οποία πια έχει εξαφανιστεί. Μετά ακολούθησε η ταινία «Le Grand météore et le mont Athos» («Τα Μετέωρα και το Όρος Άθως», 1919), αγνώστου προελεύσεως. Το περιεχόμενο αντικατοπτρίζει τον τίτλο: λιτανείες για το Πάσχα στο Βατοπέδι και τις Καρυές, διαδέχονται παρελάσεις με λάβαρα, επισήμους και στρατιώτες. Η τελευταία βουβή ταινία, «Annales de la guerre n°10» (επίσης αγνώστου προελεύσεως, 1917), μας μεταφέρει στη Θεσσαλονίκη εν μέσω του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, όπου ο Βενιζέλος επιθεωρεί το στρατό Μαροκινών σπαχήδων από τον στρατηγό Sarrail. Ο στρατηγός στη συνέχεια δε εγκαταλείψει το πεδίο.

Το σπάνιο και μοναδικό κινηματογραφικό υλικό, ανέλαβαν να συνοδεύσουν και να «ντύσουν» μουσικά οι κορυφαίοι Baby Guru. Μετρώντας ήδη τρεις κυκλοφορίες (με την τελευταία, το «Marginalia», να ‘χει μόλις τυπωθεί), αυτή τη φορά βρίσκονται να τζαμάρουν επιτόπου και ασταμάτητα, σύμφωνα με τα όσα αντικρίζουν στο πανί. Για όσους είναι ήδη οπαδοί της μπάντας (συμπεριλαμβανομένου του υπογράφοντος), το συγκεκριμένο βράδυ ήταν δωράκι. Κλασσικά δεμένη η μπάντα, επικοινωνούσε με κλειστά στόματα και παρήγαγε ηχοστρώματα χαρακτηριστικά του ήχου τους. Η εμπειρία αυτή ίσως να ήταν ό,τι κοντινότερο μπορούμε να ζήσουμε σχετικά με τον τρόπο που παρακολουθήσαν οι άνθρωποι σινεμά στην εποχή του βωβού κινηματογράφου.  Η μουσική είναι ζωντανή, και η εικόνα κινούμενη σ’ ένα πανί. Το σινεμά όπως βιωνόταν κάποτε.

Άλλη μια πολύ καλή στιγμή στο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, που ολοκληρώνεται στις 26/03. Προλαβαίνετε ακόμη να το επισκεφτείτε.

Κείμενο: Γιάννης Καντέα-Παπαδόπουλος

1888440_10152060088658935_838832298_n

Δώσε μας feedback

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s