Site στο internet για ατελείωτο χάσιμο

Το άπειρο πεδίο του internet παρέχει το καταλληλότερο χώρο για τη διάδοση πληροφορίας την οποία κανείς ποτέ δε θα μπορέσει να χωνέψει. Από τον καθημερινό συγχρωτισμό μαζί του, και τη διαρκή εξερεύνηση μέσα του όμως, ο καθένας θα βρει εκείνα τα 2-3 site τα οποία θα καλύψουν τις ανάγκες του, και θα του προσφέρουν πολύτιμες πληροφορίες και.. αρχεία. Ακόμη πιο σίγουρα, θα δώσουν μια άλλη χαρά στο να ανοίγεις τα mail σου. Αυτά είναι τα δικά μου (με τυχαία σειρά):

Retronaut (http://www.retronaut.com/)

Το «Retronaut» αυτοπροσδιορίζεται ως μια «φωτογραφική χρονομηχανή». Και δεν πέφτει έξω. Φιλοξενεί κυριολεκτικά άπειρες φωτογραφίες, από το μακρινό παρελθόν, μέχρι και σήμερα. Οι θεματικές του (ή αλλιώς «capsules»), είναι χωρισμένες τόσο ανά δεκαετία ή περίοδο, όσο και ανά ενδιαφέρον (π.χ. τέχνες, ζώα, διάσημοι). Για να πάρετε μια γεύση, ακολουθούν μερικές φωτογραφίες από τα αγαπημένα μου capsules.

Gil Elvgren's Pin-Up Girls Before & After

Από το «1950s: Gil Elvgren’s Pin-Up Girls: Before & after»

Withnail and I

Από το «1986: Behind the scenes of Withnail and I»

Teddy Girl

Από το «1950s: Teddy Girls by Ken Russel»

Woman Dancing On The Beach

Από το «c. 1920s: Woman dancing on a beach»

New York by Saul Leiter (1950) II

Από το «1950s: New York by Saul Leiter»

Dangerous Minds (http://dangerousminds.net/)

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο περιοδικό, το οποίο έχει κατορθώσει να προσελκύσει παγκόσμιο ενδιαφέρον, λόγω της πολυσυλλεκτικής θεματικής του, αλλά και των πραγματικά περίεργων άρθρων που φιλοξενεί. Του λόγου το αληθές, στο ίδιο περιοδικό φιλοξενείται συνέντευξη του κορυφαία καμμένου σκηνοθέτη Alejandro Jodorowsky, δίπλα σε ένα άρθρο για κάποιους ερευνητές οι οποίοι εξακρίβωσαν πως το τσίμπημα μιας μέλισσας στο πέος είναι οδυνηρό, με πειραματόζωα να είναι οι ίδιοι. Όπως καταλαβαίνετε, το newsletter του «Dangerous Minds» επιφυλάσσει άπλετη πώρωση και γέλιο.

Open Culture (http://www.openculture.com/)

Εδώ έχουμε ένα πραγματικό site-αριστούργημα. Η δουλειά που γίνεται εδώ, και οι δυνατότητες που φιλοξενεί, είναι απλησίαστες. Καταρχάς, στο «Open Culture» τα πάντα είναι δωρεάν: ταινίες, audio books, e-books, ακόμα και μαθήματα για δεκάδες κλάδους. Προσβάσιμο από όλους, για όλους ισάξια. Τη μέρα που γράφεται αυτό το κείμενο, τα πρώτα δύο άρθρα της ημέρας στο site αφορούν: το πρώτο επεισόδιο από την εκπομπή του Orson Welles «Orson Welles’ Scetch Book», και τα σχέδια του Jean-Paul Sartre. Εύκολα από τα καλύτερα site εκεί έξω. Μια επίσκεψη θα σας πείσει.

Κινηματογράφος (Cinema of the World, No Film School)

Για όσους αναγνώστες το σινεμά είναι μια αγαπημένη ασχολία, και για όσους είναι πολλά παραπάνω από απλή ασχολία, το δύο site που εσωκλείονται στην παρένθεση του τίτλου πρέπει οπωσδήποτε να τα επισκεφτούν.

Το «Cinema of the World» είναι μια ψηφιακή κινηματογραφική βιβλιοθήκη, που φιλοξενεί ταινίες από όλα τα είδη του σινεμά: από cult και πειραματικό, μέχρι κλασσικά φιλμ. Σε κάθε άρθρο του, παρουσιάζεται και αναλύεται μια ταινία, η οποία συνοδεύεται με φωτογραφίες, και στο τέλος προσφέρεται link για δωρεάν downloadτου αντίστοιχου φιλμ. Το μόνο πρόβλημα είναι πως τα siteπου φιλοξενούν το αρχείο προς κατέβασμα, επιτρέπουν το download μόνο σε premium μέλη (δηλαδή σε όσους πληρώνουν). Το μειονέκτημα αυτό όμως, δεν αναιρεί το γεγονός πως ο καθένας έχει τη δυνατότητα να μάθει για μια ταινία που κανονικά δε θα γνώριζε. Επιπλέον, η πρόσβαση σήμερα σε μια ταινία γίνεται με δεκάδες τρόπους, έτσι ουσιαστικά δεν τρέχει και τίποτα. Φυσικά από ένα τέτοιο site δε θα μπορούσε να λείπει ο ελληνικός κινηματογράφος.

Το «No Film School» απευθύνεται στους απανταχού κινηματογραφιστές, αλλά ειδικότερα στους ανθρώπους που αγαπάνε να κάνουν σινεμά, όμως δεν παρακολουθούν κάποια εξειδικευμένη σχολή ή δεν έχουν πρόσβαση σε μία. Μ’ απλά λόγια, σε ερασιτέχνες πωρωμένους. Προσφέρει απίστευτα χρήσιμες πληροφορίες για τα πάντα σχετικά με την παραγωγή μιας ταινίας, low-budget κόλπα που δε μειώνουν την ποιότητα του έργου, και πάρα πολλά άλλα. Εξάλλου, στόχος των συντακτών του site είναι η κινητοποίηση των αναγνωστών, ώστε να γίνουν οι ίδιοι δημιουργοί, να περάσουν στη δράση. Γι’ αυτό και προσφέρουν έναν πάρα πολύ καλό οδηγό σε μορφή pdf, δωρεάν, σε όσους γράφονται στο newsletter τους. Θα σας κάνει να επιστρέφετε πολλές φορές σ’ αυτό.

Slackerblud (http://www.slackerblud.com/)

Ένα εξαιρετικό blog/site για μουσική. Κι ενιότε απλά σκέψεις του μοναδικού ανθρώπου που το διαχειρίζεται, του Λαρυγγιού των The You And What Army Faction (των οποίων το τελευταίο δίσκο ακούσαμε). Ιδιαίτερος τρόπος γραφής, ο οποίος πάντα σε βάζει στο κόλπο του ήχου της μπάντας για την οποία μιλάει. Προσωπικά, από αυτό έμαθα τους Savages και τους Holograms τους οποίους λιώνω μέχρι τώρα (ένα χρόνο αφού τους πρωτοάκουσα), ανάμεσα σε πολλές άλλες μπάντες. Δε θα χάσετε.

Ο ειδωλολάτρης (http://idololatris.tumblr.com/)

Οκ, στη συγκεκριμένη περίπτωση ουσιαστικά το tumblr είναι το site (για το οποίο επίσης θα μπορούσαμε να μιλάμε για ώρες) και «Ο ειδωλολάτρης» μια σελίδα που φιλοξενεί. Αλλά αυτό είναι λεπτομέρεια.

Πριν από 1-2 βδομάδες, μου ήρθε μια ειδοποίηση πως έχω έναν νέο «follower» (απαράδεκτη λέξη) στη σελίδα μου στο tumblr. Μπαίνοντας να δω ποιος/ποια είναι, είδα το όνομα «ειδωλολάτρης». Ειλικρινά περίεργος, μπήκα να δω περί τίνος πρόκειται. Και συνάντησα μια πανέμορφη σελίδα με ποιήματα. Του «ειδωλολάτρη». Άλλα μεγάλα σε έκταση και άλλα ολιγόστιχα, όλα όμως πολύ όμορφα και σε περιπτώσεις πραγματικά εξαιρετικά. Όμως επειδή περισσεύουν οι φιλολογικές αναγνώσεις/αναλύσεις, καλύτερα να ανακαλύψει ο καθένας το δικό του ποίημα. Και ειλικρινά δε με νοιάζει πολύ ποιο είναι το πραγματικό όνομα εκείνου που τα γράφει. Ας είναι καλά, κι ας συνεχίσει να γράφει.

Αυτό είναι το δικό μου αγαπημένο.

Κείμενο: Γιάννης Καντέα-Παπαδόπουλος

 

Δώσε μας feedback

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s