Η υπέροχη Katrien de Blauwer

Féminin ΙV

Από το έργο «Féminin»

Έχοντας ξαναμιλήσει στο παρελθόν για την απειρότητα του internet, εδώ έχουμε μια περίπτωση που το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό του προσφέρει τη χαρά της ανακάλυψης.

Η Katrien de Blauwer φτιάχνει κολάζ εδώ και είκοσι χρόνια (όπως μάθαμε από τη συνέντευξή της στο διαδικτυακό περιοδικό «Parallel Planets»). Η πρώτη της έκθεση έγινε το 2001 στην Bangkok της Ταϊλάνδης. Θα χρειαστούν όμως άλλα δώδεκα χρόνια για να παρουσιάσει συχνότερα τη δουλειά της. Το 2013 εκθέτει τα έργα της σε Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Ολλανδία, Ιταλία και Βέλγιο, ενώ φέτος ήδη δηλώνει ισχυρό παρόν με εκθέσεις στο Παρίσι, το Αμβούργο, το Άμστερνταμ και το Τίλμπουργκ. Παράλληλα, στήνει το site της στο οποίο βρίσκονται όλα τα κολάζ της. Τα οποία είναι εκπληκτικά.

Pays Noir III

Από το έργο «Pays Noir»

Τα υλικά του κολάζ είναι απλά: παλιό χαρτί, ποικίλων ειδών, φωτογραφίες από περιοδικά, από άλμπουμ κ.α. (τα λεγόμενα και «found footage» που τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούνται σε πολλές εικαστικές τέχνες, αλλά και στον κινηματογράφο). Τα έργα τα ίδια είναι επίσης λιτά, σπάνια συγκεντρώνουν πάνω από τέσσερις φωτογραφίες. Παρά την απλότητα και την αφαιρετικότητά τους όμως, η δύναμή τους οφείλεται στους συνειρμούς που προκαλούν στο νου. Όσο περισσότερο τα μελετάει κανείς, τόσο περισσότερο ξαφνιάζεται από τον τρόπο που τυχαίες εικόνες δημιουργούν μια σύνδεση μεταξύ τους.

«Τα συναισθήματα ήταν πάντα η κινητήριος δύναμη και η βασική προϋπόθεση σε όσα κάνω και δημιουργώ. Νιώθω μια ισχυρή έλξη προς το άβολο των ανθρωπίνων συναισθημάτων, όπως ο πόνος, ο θρήνος, η απώλεια, ο πόθος. Η ζωή και ο θάνατος, τι μας ορίζει, πώς αγαπιόμαστε.» Το ειλικρινές των λόγων της Katrien εκφράζεται απόλυτα μέσα από το έργο της. Γιατί, αν κάτι μένει από κάθε κολάζ είναι το ατόφιο συναίσθημα που τα συνθέτει.

Κι επειδή δεν είμαστε ειδήμονες, ας μιλήσουν τα έργα από μόνα τους:

Couleur Pâle Ι

Από το έργο «Couleur Pâle»

Repetition VIII

Από το έργο  «Repetition»

Dress

Από το έργο «Dress»

Όλο το έργο της Katrien: http://www.katriendeblauwer.com/work

Η σελίδα της στο tumblr: http://katriendeblauwer.tumblr.com/

Η σελίδα της στο facebook: https://www.facebook.com/katrien.deblauwer

Κείμενο: Γιάννης Καντέα-Παπαδόπουλος

Δώσε μας feedback

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s