The Double – Richard Ayoade

Μετά το πανέμορφο «Submarine» του ’10, ο Richard Ayoade επιστρέφει με το εξαιρετικό «The Double», το οποίο είναι βασισμένο στο ομώνυμο διήγημα του Fyodor Dostoevsky.

Ένας υπάλληλος (Jesse Eisenberg) στα διοικητικά γραφεία του Συνταγματάρχη (ο βετεράνος James Fox), ζει για τη δουλειά του και την ικανοποίηση του επαΐοντος αφεντικού του. Στο πόστο του βρίσκεται επί εφτά χρόνια, όμως συχνά δεν τον θυμάται κανείς, κι αναγκάζεται να μπαίνει ως επισκέπτης στα γραφεία, καθώς όπως του λέει ένας συνάδελφός του «you are a bit of a nonperson». Η ανυπαρξία χρώματος στη ζωή του μεταφέρεται από το καφκικό γραφείο του στο κακέκτυπο διαμερίσματος σπίτι του, σε μια αχανή εργατική πολυκατοικία. Οι σκηνοθετικές επιλογές αποτυπώνονται μαεστρικά από το διευθυντή φωτογραφίας, Eric Wilson, ο οποίος έχει ντύσει φωτιστικά κάθε κάδρο, με τρόπο που να αποτυπώνεται απόλυτα το συναίσθημα που κυριαρχεί σε κάθε σκηνή. Καθόλου τυχαίο, πως το χρώμα εισβάλλει στη ζωή του νεαρού μας υπαλλήλου όταν αντικρίσει την πανέμορφη Mia Wasikowska (σ.σ.: Eisenberg-Wasikowska είναι ζευγάρι στην πραγματική ζωή), η οποία όλως τυχαίως μένει ακριβώς απέναντί του.

Σε μια ημιφωτισμένη καθημερινότητα, οι μέρες θα αποκτήσουν ρυθμό και σημασία όταν βρεθεί εκείνος ο «άλλος» που θα τροχίσει τη ρουτίνα. Ο Ayoade δε ξεφεύγει τελείως από την εκδήλωση αγάπης του αγοριού προς το κορίτσι, την οποία απεικόνισε στο «Submarine», καθώς είναι πραγματικά ταλαντούχος στον τρόπο με τον οποίο μεταφέρει αυτόν ακριβώς το θαυμασμό ενός προς μια κοπέλα. Αλλά, στο «The Double» το περιβάλλον που τους περικλείει και η μορφή που έχει, σχολιάζει πλαγίως τη ζωή έξω από την ταινία. Τα κωμικά στοιχεία της ταινίας σχετίζονται σχεδόν πάντα με ανθρώπους του μηχανισμού του κράτους. Ένας άνθρωπος μπορεί να βρίσκεται απέναντι απ’ τα μάτια μας, όμως δεν υπάρχει από τη στιγμή που το σύστημα δεν τον εμφανίζει. «Λυπάμαι πολύ, δεν υπάρχετε.»

Σε μια τέτοια πραγματικότητα φυσικά δε γίνεται να κυλήσουν όλα υπέρ του πρωταγωνιστή μας. Η εμφάνιση ενός ακόμη υπαλλήλου, ο οποίος φαινομενικά είναι πανομοιότυπος με εκείνον, αλλά ουσιαστικά είναι ένα είδος alter ego του, θα ψαλιδίσει τις σταθερές τις ζωής του και θα πρέπει να δώσει μεγάλη μάχη για να επανεφεύρει μια ιδέα για το ποιος είναι. Ο Jesse Eisenberg είναι ικανότατος στο ρόλο του, ενός νευρωτικού/αγχώδους/απομονωμένου χαρακτήρα, τον οποίο βέβαια έχει υποδυθεί ξανά στο παρελθόν (βλ. «Adventureland»). Για τη Mia Wasikowska τα λόγια είναι περιττά.

Ο Richard Ayoade κάνει το δύο στα δύο.

Κείμενο: Γιάννης Καντέα-Παπαδόπουλος

 

Μια σκέψη σχετικά μέ το “The Double – Richard Ayoade

Δώσε μας feedback

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s