Xenia

Xenia – Πάνος Χ. Κούτρας

19-1--13-thumb-large

Από την «Επίθεση του Γιγαντιαίου Μουσακά» έχουν περάσει δεκαπέντε χρόνια. Από τη «Στρέλλα», η οποία έστρεψε πάνω της τα βλέμματα όλων, πέντε. Φέτος, με την «Xenia», ο Πάνος Κούτρας μας παραδίδει την πιο ολοκληρωμένη ταινία του.

Το «Χenia» είναι μια ιστορία αναζήτησης  τόσο της νομικής ταυτότητας όσο και της ίδιας της ζωής. Είναι η ιστορία δύο αδερφών, του δεκαεξάχρονου Ντάνυ (Κώστας Νικούλι) και του δεκαοκτάχρονου Οδυσσέα (Νίκος Γκέλια) που ξεκινούν χωρίς εφόδια για μια καλύτερη τύχη. Έχοντας μείνει ορφανοί από την Αλβανή μητέρα τους θα ξεκινήσουν μια προσπάθεια για να βρουν τον Έλληνα πατέρα τους, εκείνον που τους εγκατάλειψε όταν ήταν μικροί. Το ταξίδι θα αποτελέσει για αυτούς όχι μόνο την αναζήτηση της πατρικής φιγούρας και κατ’επέκταση της ελληνικής ιθαγένειας, αλλά και την αναζήτηση του ίδιου τους του εαυτού, των πόθων και των ονείρων τους.

Ξεκινούν από την Κρήτη για να καταλήξουν στην Θεσσαλονίκη. Στον δρόμο τους θα συναντήσουν πολλές δυσκολίες, θα έρθουν σε επαφή με άτομα τα οποία δεν μπορούν να τους δεχτούν και άτομα τα οποία είναι έτοιμα να ανοίξουν τις αγκαλιές τους και να τους προστατέψουν. Σταθμός του ταξιδιού τους θα είναι η προσωρινή παραμονή τους στο εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο «xenia», όπου και εκεί θα πάρουν σημαντικές αποφάσεις. Ο τελικός προορισμός θα σημάνει  για εκείνους την μάχη για την διεκδίκηση μιας καλύτερης ζωής, την αποκατάσταση των πραγμάτων, και ακόμη περισσότερο ότι αυτό το ταξίδι τους έμαθε πολλά περισσότερα από όσα μπορούσαν οι ίδιοι να φανταστούν.

PEiSLbvT

Ο συγκεκριμένος σκηνοθέτης επιλέγει πάντα να μπλέκει την ατμόσφαιρα του μεταφυσικού με την οδυνηρή πραγματικότητα. Οι πρωταγωνιστές της ταινίας βρίσκονται ανάμεσα στα δύο. Ο ένας δεκαέξι χρονών, κι ο αδερφός του δεκαοκτώ. Η καταγωγή τους και ο σεξουαλικός προσανατολισμός του ενός, τους κατατάσσει αυτόματα στο περιθώριο. Γιατί η ιστορία ενυλώνεται σε μια χώρα που υποθάλπει, θρέφει και κινητοποιεί το μίσος. Είναι μια ταινία για τη χώρα που ζούμε, στο παρόν μας. Όπου ό,τι παρεκκλίνει από το «κανονικό» πρέπει να τιμωρείται βάναυσα. Οι δύο ήρωες θα προσπαθήσουν να ζήσουν όπως πιστεύουν ότι τους αξίζει, μέσα της, παρότι θα βρεθούν αντιμέτωποι κυριολεκτικά με τα πάντα.

Σχεδόν όλο το φάσμα του τι σημαίνει να ζεις στην Ελλάδα σήμερα εικονίζεται στην ταινία. Ακόμη και επιθέσεις φασιστών με μηχανές ενάντια σε ανυποψίαστους περαστικούς (ή «ενόχους» λόγω της όψης τους), φυσικά με τη βοήθεια των αστυνομικών,  κινηματογραφούνται με τρομακτική πειστικότητα. Είναι ίσως η πρώτη φορά που βλέπουμε κάτι τέτοιο στον ελληνικό κινηματογράφο. Ο κόσμος του ονείρου του Κούτρα επανέρχεται, δεχόμενος έντονες εισβολές ρεαλισμού οι οποίες δεν αποθαρρύνουν τους δύο ήρωες. Θα ζήσουν κυριολεκτικά σουρεαλιστικές καταστάσεις, ενώ οι αστείες στιγμές της ταινίας είναι από τα καλύτερα στοιχεία του σεναρίου.

Μια πολύχρωμη περιπέτεια, με χιούμορ αλλά και δραματικές κορυφώσεις καταδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο την ίδια την πραγματικότητα δύο νέων, αλλοδαπών σε μια χώρα που έμαθαν ως πατρίδα, αλλά για την ίδια παραμένουν ξένοι.

XeniaJC01s

Ειρωνικά, η πραγματικότητα που απεικονίζεται στην ταινία, έμελλε να επηρεάσει την ολοκλήρωσή της. Το κλείσιμο της ΕΡΤ, οδήγησε στη ξαφνική παύση μέρους των χρημάτων της παραγωγής (κάτι που συνέβη και σε πάρα πολλές άλλες παραγωγές), με αποτέλεσμα οι συντελεστές της να βρεθούν να χρωστάνε στους πάντες. Παρόλαυτα, η ταινία ολοκληρώθηκε, και μάλιστα διαγωνίστηκε στο φεστιβάλ των Καννών στο τμήμα «Ένα Κάποιο Βλέμμα», όπου απέσπασε πολύ θετικά σχόλια κι ένα παρατεταμένο χειροκρότημα.

Ίσως αυτό που τελικά μας προτείνει η ταινία είναι να αφήσουμε τον κόσμο του μυαλού μας να μας προστατέψει από τον πραγματικό. Κάπως αφελής σκέψη, όμως η παιδικότητα πάντα υπήρχε στις ταινίες του Κούτρα, και μάλλον, είναι ένας από τα λίγα πράματα που μας βοηθάνε να υπάρχουμε.

Κείμενο: Κωνσταντίνα Κερκελέ – Γιάννης Καντέα-Παπαδόπουλος

8 σκέψεις σχετικά με το “Xenia

Δώσε μας feedback

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s