Εδώ και ΤΩΡΑ Γκοντάρ!

largeΗ ταινιοθήκη της Ελλάδος σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο, αποφάσισαν να μας κρατήσουν προσηλωμένους στην Αθήνα και στα πέριξ, αφού το φεστιβάλ- αφιέρωμα στον μεγάλο Γάλλο σκηνοθέτη Zan Luc Godard μόλις ξεκίνησε!

Μισός Γάλλος μισός Ελβετός, ο Zan Luc Godard γεννήθηκε στις 3 Δεκεμβρίου του 1930. Ως νεαρός ακολούθησε σπουδές εθνολογίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης αλλά η επαφή του με τους γιγαντιαίους σκηνοθέτες, Francois Truffaut, Eric Rohmer, Claude Chabrol και Jacques Rivette στην ταινιοθήκη του Παρισιού τον έκαναν έναν παθιασμένο εραστή του σινεμά. Παρατώντας τις σπουδές του για χάρη της μεγάλης οθόνης, ήρθε σε ρήξη με τον πατέρα του παίρνοντας έτσι την ζωή στα χέρια του. Ξεκινώντας από πολύ χαμηλά, κάνοντας δουλειές του ποδιού για να βγάλει τα προς το ζην, ξεκίνησε δειλά δειλά να κινηματογραφεί. Έτσι το 1954 γυρίζει την πρώτη μικρού μήκους ταινία του το « Opération ‘Béton’», ενώ το 1959 την πρώτη μεγάλου μήκους με τίτλο «Charlotte et Véronique». Στην δεκαετία του 60’ που ακολούθησε, ο Godard κατέπληξε κοινό και κριτικούς με το κινηματογραφικό του έργο, εγκαινιάζοντας μια Νουβέλ Βάγκ αισθητική στον κινηματογράφο. Το 1960 αρχίζει η συνεργασία με τον  Jean-Paul Belmondo στην ταινία «À bout de souffle», ενώ την ίδια χρονιά παντρεύεται την Anna Karina. Από τότε μέχρι και σήμερα μια σειρά από ταινίες, όπως « Une femme est une femme» , « Les sept péchés capitaux», «Les carabiniers», « Les plus belles escroqueries du monde», « Alphaville», « Pierrot le fou», « La chinoise», «Week End», «Je vous salue, Marie», «Masculin féminin» και πολλές άλλες, του χάρισαν αμέτρητες υποψηφιότητες και νίκες στα μεγάλα φεστιβάλ της Ευρώπης.

Οι ταινίες και το τρομερό ταλέντο του, σε μια χώρα και ειδικά σε μια Ευρώπη στην όποια μαίνεται ο πόλεμος στην Αλγερία, το Βιετνάμ, ο Ψυχρός πόλεμος και φυσικά ο περιβόητος Μάης του 68’ αλλά και ένα σωρό επαναστατικά κινήματα, όπως είναι λογικό δοκιμάστηκαν και κατακρίθηκαν ποικιλοτρόπως. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ταινία «Le petit soldat» η οποία απαγορεύτηκε λόγω της αναφοράς της στον πόλεμο της Αλγερίας.

Ο ίδιος ο Γκοντάρ όπως είναι φανερό δεν έμεινε ανεπηρέαστος από τα πολιτικά και κοινωνικά δρώμενα της εποχής του. Η πολιτικές ιδέες και θέσεις του είναι κομμάτια που εμφανίζονται στις ταινίες του ή εννοούνται μέσω των χαρακτήρων και του χώρου που τους τοποθετεί. Δικαιωματικά ο Godard έχει χαρακτηριστεί ως «Πολιτικός Σκηνοθέτης», αφήνοντας το δικό του στίγμα στην ιστορία του σινεμά.

Jean-Luc-GodardΦέτος λοιπόν οι εκάστοτε σινεφίλ θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν μια εξερεύνηση στον κόσμου του σπουδαίου σκηνοθέτη. Από τις 5 μέχρι τις 18 Ιούνη θα προβάλλονται καθημερινά 3 ταινίες, στον κινηματογράφο «Λαΐς» είτε στον ανοιχτό χώρο του θερινού είτε στον κλειστό χώρο της αίθουσας Α. Το φεστιβάλ περιλαμβάνει και δύο θεματικές συζητήσεις στις 12 του μήνα με τίτλο «Γκοντάρ, ιστορικός του κινηματογράφου» και «Δυο, τρία πράγματα που έμαθα από αυτόν». Μια από τις προβολές θα είναι και η καινούργια του ταινία «Adieu Au Langage» προερχόμενη εκ Καννών, η οποία μάλιστα είναι γυρισμένη σε 3D. Μερικές από τις ταινίες θα προλογίσουν ειδικοί του κινηματογραφικού χώρου. Για περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Έχοντας χαρακτηριστεί ως ένας από τους σπουδαίοτερους σκηνοθέτες περιλαμβάνοντας στο ενεργητικό του 117 ταινίες (συμπεριλαμβανομένου και τις μικρού μήκους), και σε ηλικία 84 ετών ο Godard όχι μόνο δεν τα παρατάει αλλά μας αποδεικνύει περίτρανα πως το δημιουργικό του πνεύμα δεν θα γεράσει ποτέ!!

Όπως έχει δηλώσει και ο ίδιος «You don’t make a movie, the movie makes you..»

Κείμενο: Κωνσταντίνα Κερκελέ

2 σκέψεις σχετικά με το “Εδώ και ΤΩΡΑ Γκοντάρ!

Δώσε μας feedback

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s