Στο Σπίτι

STO SPITI 2

Άλλη μια ταινία από το ελληνικό τμήμα των Νυχτών Πρεμιέρας η οποία καταχειροκροτήθηκε από το κοινό ήταν το «Στο Σπίτι» του Αθανάσιου Καρανικόλα. Στην επίσημη πρεμιέρα της ταινίας στην Ελλάδα, βρίσκονταν όλοι οι συντελεστές ανάμεσα τους ο σκηνοθέτης, και οι πρωταγωνιστές, Μαρία Καλλιμάνη, Αλέξανδρος Λογοθέτης, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου. Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που η ταινία σάρωσε στο Φεστιβάλ του Βερολίνου, αποσπώντας το βραβείο της Οικουμενικής Επιτροπής, και όχι άδικα.

Η ιστορία μιας γυναίκας, της Νάντιας, μετανάστρια από την Γεωργία η οποία εδώ και 12 χρόνια ζει και εργάζεται ως οικιακή βοηθός και νταντά μιας πλούσιας οικογένειας στην Ελλάδα. Μέχρι την στιγμή που η ίδια θα αρχίσει σιγά σιγά να καταρρέει από ένα πρόβλημα υγείας και οι μέχρι τότε «δικοί της» άνθρωποι θα την εγκαταλείψουν και θα την διώξουν από το σπίτι, στερώντας όχι μόνο την εργασία και έτσι την εξασφάλιση κάποιων χρημάτων, αλλά και το σπίτι μαζί με την οικογένεια που τόσα χρόνια είχε μάθει να τα νιώθει δικά της.

Η ταινία διαχειρίζεται με τον καλύτερο τρόπο και χωρίς να πλατιάζει όχι μόνο το θέμα της μετανάστευσης, αλλά και το ζήτημα του σπιτιού. Σπίτι λέγοντας όχι την σταθερή και μόνιμη κατοικία, αλλά την πατρίδα, την οικογένεια, την ανάγκη να χαρακτηρίζεις κάποιους ανθρώπους «δικούς σου». Η ηρωίδα είναι μια γυναίκα δυναμική, που δεν τα βάζει κάτω. Μια γυναίκα περιφανή και αξιοπρεπής. Οι συνθήκες την έχουν αναγκάσει να ζει πολύ μακριά από το δικό της σπίτι, και από την κόρη της. Πλέον έχει γίνει μέλος μια άλλης οικογένειας, και «μάνα» μιας άλλης κόρης. Ώσπου η υγεία της την εγκαταλείπει και κατ’επέκταση και οι άνθρωποι που τόσα χρόνια τους φρόντιζε. Η ίδια μένει μόνη και αβοήθητη, όπως πιθανόν ήταν την στιγμή που εγκατέλειψε την πατρίδα της, σε μια χώρα που παραμένει πιο ξένη και αδιάφορη από ποτέ.

Η ταινία θα βγει στις αίθουσες την Πέμπτη 25/9.

Κωνσταντίνα Κερκελέ

Δώσε μας feedback

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s