Aναφορά στον Ηλία Καζάν: A Letter To Elia – Kent Jones & Martin Scorsese

letter to elia

Στο πρόγραμμα της Ταινιοθήκης για το αφιέρωμα στον Ελία Καζάν, την -sold-out- προβολή του «East Of Eden» ακολούθησε το διάρκειας μιας ώρας ντοκυμαντέρ «A Letter To Elia» από τον πασίγνωστο Martin Scorsese, που παρακολούθησε και η στήλη μετά το «Viva Zapata!».

Μέσα σε -άλλη μία- γεμάτη αίθουσα, παρακολουθήσαμε την πορεία της ζωής του Καζάν μέσα από την αφήγηση του ίδιου του Σκορσέζε, ο οποίος στεκόταν μπροστά από το γραφείο του, αλλά και την κάμερα.

Η αρχή της καριέρας του Ελία Καζάν έγινε με παράδοξο τρόπο, καθώς για να μπορέσει να κάνει σινεμά υπήρξε πρώτα ηθοποιός, και μετά σκηνοθέτης θεάτρου. Η μετάβαση στον κινηματογράφο με το «A Tree Grows In Brooklyn», ήταν η ολοκλήρωση μιας επιθυμίας χρόνων, ενώ η προηγούμενη εμπειρία του τού εξασφάλισε μια μοναδική ικανότητα να δουλεύει με τους ηθοποιούς και να μπορεί να εκμαιεύει το συναίσθημα που ήθελε (όπως έλεγε ο ίδιος βέβαια: «Αν δεν το έχουν οι ίδιοι μέσα τους, δεν υπάρχει.»). Στην πορεία ανέπτυξε τη δική του κινηματογραφική γραφή, στην οποία επέμενε πάντα πως η εικόνα είναι εκείνη που πρέπει να διηγείται την ιστορία, και όχι οι διάλογοι, όπως συνέβαινε στο βουβό κινηματογράφο, την «καθαρότερη» για πολλούς μορφή σινεμά.

Την περίοδο που ο Καζάν δημιουργούσε τα αριστουργήματά του, ο Σκορσέζε ήταν ακόμη παιδί και είχε εκστασιαστεί από τη μαγεία των ταινιών του. Οι περιγραφές που δίνει ο ίδιος για τα συναισθήματα που του δημιουργούσαν είναι ανατριχιαστικές, και αποτελούν ταυτόχρονα μια ειλικρινή καταγραφή της δύναμης που έχει ο κινηματογράφος, αλλά και πειστήρια για τους λόγους που υπάρχει. Καθώς η ειλικρίνεια ενός συναισθήματος που μπορεί να αποτυπωθεί σε φιλμ, είναι και η ίδια η δύναμή του.

Αυτές οι περιγραφές είναι κάποιες από τις καλύτερες στιγμές της ταινίας, που δε διστάζει να θίξει την 1η Απριλίου 1952, ημερομηνία που ο Ελία Καζάν αναγκάστηκε να υποδείξει οκτώ συνεργάτες του για το «έγκλημα των κομμουνιστικών φρονημάτων», μέσα στο κλίμα τρομοκρατίας που είχε επιβάλλει ο μακαρθισμός στην Αμερική εκείνη την περίοδο. Μετά από εκείνη τη μέρα μετατράπηκε σε παρία, αλλά αυτή η περίοδος της ζωής του τον βοήθησε να δημιουργήσει τις πιο προσωπικές -και ίσως καλύτερες- ταινίες του, όπως το «America America».

Το «A Letter To Elia» είναι μια ωδή του μαθητή προς το Δάσκαλο, η οποία όπως μαρτυρά κι ο ίδιος ο Σκορσέζε μπορεί να γίνει μόνο μετά θάνατον. Μια πολύ συγκινητική ταινία, που πέρα από την αγάπη για το έργο ενός ανθρώπου, μας υπενθυμίζει όλα όσα αγαπάμε στον κινηματογράφο.

Βρείτε εδώ αναλυτικά της ταινίες του προγράμματος, και εδώ το ημερήσιο πρόγραμμα.

Κείμενο: Γιάννης Καντέα-Παπαδόπουλος

Δώσε μας feedback

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s