Class Enemy (Razredni Sovraznik) – Rok Bicek

Classenemy_04

Άλλο ένα μεγάλου μήκους ντεμπούτο προβάλλεται στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Αυτή τη φορά πρόκειται για το «Class Enemy» του Σλοβένου Rok Bicek, που είναι ανάμεσα στις υποψήφιες ταινίες για το βραβείο Lux (μαζί με το εξαιρετικό «Ida»), ενώ ταυτόχρονα αποτελεί την επίσημη πρόταση της Σλοβενίας για το βραβείο Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας. Με ιστορία εμπνευσμένη εν μέρει από τις εμπειρίες του ίδιου του σκηνοθέτη, αλλά και του συν-σεναριογράφου Nejz Gazvoda, τοποθετούμαστε μέσα σε μία σχολική αίθουσα από την οποία δε θα βγούμε ως το τέλος της ταινίας.

Σ’ ένα λύκειο προσλαμβάνεται προσωρινός αντικαταστάτης της εγκυμονούσας καθηγήτριας Γερμανικών. Είναι ο αποστειρωμένος, αυστηρός, και δυσπρόσιτος καθηγητής Robert (Igor Samobor). Από την πρώτη μέρα του στην τάξη, θέτει νέους περιορισμούς στη συμπεριφορά των μαθητών, ενώ γίνεται άκρως καταπιεστικός. Αποκορύφωμα της συμπεριφοράς του η στιγμή που θα απομονώσει μια μαθήτρια, για να της κάνει ένα βασανιστικό κήρυγμα. Την επόμενη μέρα θα μαθευτεί η αυτοκτονία της.

Από τη στιγμή του θανάτου ξεκινάει η πραγματική ταινία. Η σχέση μαθητών-καθηγητή φτάνει στα άκρα, με τους πρώτους να προβαίνουν σε πράξεις ανταρσίας εντός του σχολείου, θεωρώντας τον καθηγητή υπεύθυνο για την αυτοκτονία της συμμαθήτριάς τους, και σε προέκταση το σύνολο του εκπαιδευτικού συστήματος. Η στάση του καθηγητή είναι απαθής, επιτυγχάνοντας μόνο το μεγαλύτερο εκνευρισμό των μαθητών.

Παρακολουθώντας το φιλμ του Bicek αυτόματα ανατρέχει κανείς στα δικά του σχολικά χρόνια, όταν οι μαθητές συνολικά οργανώνονταν για να αντιμετωπίσουν μια εις βάρος τους αδικία, ή τέλος πάντων ένα γεγονός το οποίο θεωρούν πως στρέφεται εναντίον τους. Τότε, στο σχολικό μικρόκοσμο όπου επικρατεί η ψευδαίσθηση μιας κοινωνίας έξω από την πραγματικότητα, πολλοί μαθητές βρίσκουν μια αναπάντεχη αγωνιστικότητα: αντιμιλούν στους καθηγητές, δεν μπαίνουν σε μαθήματα, κάνουν συμβολικές δράσεις. Πολύ απλά, θεωρούν πως μπορούν να αλλάξουν τα πάντα. Μέχρι να πάρουν αποβολή.

Όλα αυτά τα βρίσκουμε και στο «Class Enemy», με το εύστοχο λογοπαίγνιο του τίτλου να μην αναφέρεται στον ταξικό εχθρό, αλλά στον εχθρό εντός της τάξης, χωρίς όμως η ταινία να είναι κενή ιδεολογικών αναφορών. Στους πολύ εύστοχα σκιαγραφημένους χαρακτήρες, έχουμε ένα μαθητή ο οποίος έχει ομοφοβικές απόψεις, ενώ είναι ομολογουμένως μικρόψυχος. Διόλου τυχαία, είναι ο μαθητής που ανήκει στην υψηλότερη κοινωνική τάξη, σε σύγκριση με τους υπόλοιπους.

Το πιο ενδιαφέρον κομμάτι της ταινίας αποτελεί ο συμπεριφορισμός των μαθητών. Η ίδια τους η υποκρισία είναι έκδηλη, καθώς ελάχιστοι είχαν πραγματική επαφή με την αυτόχειρα, ενώ ο καθένας από αυτούς «εξεγείρεται» ενάντια στον καθηγητή και το «σύστημα» για τους δικούς του εγωιστικούς εν τέλει λόγους. Όπως π.χ. ο Λούκα (Voranc Boh) ο πιο αντιδραστικός από όλους, που λίγο πριν το συμβάν έχασε τη μητέρα του.

Συνολικά, το «Class Enemy» είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα ταινία, με μόνη αντίρρηση του γράφοντα την εμμονή στη χρήση της κάμερας στο χέρι -που συναντά κανείς σχεδόν σε όλες τις νέες ταινίες τα τελευταία χρόνια- ακόμα και όταν εκείνη δεν είναι απαραίτητη. Κατά τα άλλα, πρόκειται για ένα φιλμ με πυγμή που ετοιμάζει πολύ καλά το έδαφος για τις επόμενες ταινίες του Σλοβένου.

Κείμενο: Γιάννης Καντέα-Παπαδόπουλος

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Class Enemy (Razredni Sovraznik) – Rok Bicek

Δώσε μας feedback

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s