Οι Δρόμοι Της Αγάπης Είναι Νυχτερινοί – Φρίντα Λιάππα

Oi_Dromoi_tis_Agapis_einai_Nyxterinoi_FL_8AAGFF_3

Μετά από τρείς επιτυχημένες μικρού μήκους ταινίες η Φρίντα Λιάππα σκηνοθετεί το μεγάλης διάρκειας ντεμπούτο της, όπου πρωτοεμφανίζονται όλα εκείνα τα στοιχεία που θα χαρακτηρίσουν το έργο της, όπως η εύστοχη επιλογή των ηθοποιών και το αδιέξοδο που δημιουργεί το απωθημένο και ο ανεκπλήρωτος έρωτας.

Δύο αδερφές (Μίρκα Παπακωνσταντίνου & Μαρία Σκούντζου) δέχονται το πλήγμα της ρουτίνας, το οποίο στη Μαρία Σκούντζου εκδηλώνεται με αλλεπάλληλες ημικρανίες. Διάλειμμα στην ανία προσφέρει η έφηβη γειτόνισσα Μαριτίνα Πάσσαρη, η τρόπον τινά μούσα της σκηνοθέτριας, που έχει συμμετάσχει σε τρεις συνολικά ταινίες της (ενώ έχει συνεργαστεί στο σενάριο για «Τα Χρόνια Της Μεγάλης Ζέστης»). Όντας κι οι δύο μόνες, θα αναβιώσουν τον αδρανοποιημένο έρωτά τους για τον ξάδερφό τους (Γρηγόρης Ευαγγελάτος), μόλις μάθουν πως επιστρέφει από το εξωτερικό, και θα έρθουν σε αναπόφευκτη ρήξη.

Το σενάριο της ταινίας παραθέτει στους ήρωες μια σειρά από προβλήματα, ενώ ο υπαρξιακός προβληματισμός συγχέεται με τον πολιτικό, όπως εξάλλου συνέβαινε και στη ζωή της ίδιας της σκηνοθέτριας. Η επαγγελματική επιτυχία δεν αρκεί για να ικανοποιήσει ούτε τον ξάδερφο, αλλά και γενικότερα, ούτε τον άνθρωπο. Πάντοτε θα αναζητείται η ανταπόκριση από τον συγκεκριμένο άλλο. Σ’ όλη τη διάρκεια της ταινίας οι χαρακτήρες αναρωτιούνται γιατί επέστρεψε ο ξάδερφος, όμως, μήπως η απάντηση βρίσκεται στο παραπάνω; Κι όταν αυτή η απόκριση συμπεριλαμβάνει δύο γυναίκες πώς θα διανεμηθεί το συναίσθημα; Ποτέ ισομερώς και ποτέ εν μέρει. Πάντοτε απόλυτα προς τη μια κατεύθυνση.

«Οι Δρόμοι Της Αγάπης Είναι Νυχτερινοί» κέρδισαν: Bραβεία Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη, Γυναικείας ερμηνείας, Φωτογραφίας, Μοντάζ στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας από την Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου (Π.Ε.Κ.Κ.). Καθόλου άσχημα για την πρώτη ταινία μιας σκηνοθέτριας που έμελλε να στιγματίσει τον ελληνικό κινηματογράφο, σφραγίζοντας αυτήν την προοπτική με τη δεύτερη ταινία της «Ήταν Ένας Ήσυχος Θάνατος».

Κείμενο: Γιάννης Καντέα-Παπαδόπουλος

Δώσε μας feedback

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s