Οι Αισθηματίες – Νικόλας Τριανταφυλλίδης

Από την τελευταία ταινία του Νικόλα Τριανταφυλλίδη (το εξαιρετικό ντοκυμαντέρ «Screamin’ Jay Hawkins: I Put A Spell On Me») έχουν περάσει δεκατρία χρόνια, ενώ από την τελευταία του ταινία μυθοπλασίας («Μαύρο Γάλα») δεκαπέντε. Η επιστροφή του με τους «Αισθηματίες» μας υπενθυμίζει γιατί το ελληνικό σινεμά τον είχε ανάγκη.

Πατώντας στη κατάσταση του παρόντος, στήνει μια πραγματικότητα όπου τα χοντρά χρήματα στην παρανομία βγαίνουν από την τοκογλυφία, και όχι από τα ναρκωτικά. Αφεντικό της υπόθεσης είναι ο κορυφαίος Τάκης Μόσχος, του οποίου μοναδική έννοια είναι η κόρη του (Ηλιάνα Μαυρομάτη), ενώ τα θέματα της «επιχείρησης» φροντίζουν οι δύο κεντρικοί ήρωες Ερμής (Δημήτρης Λάλος) και Γιάννης (Χάρης Φραγκούλης). Η εναρκτήρια ενότητα με τα απαλά travelling πλάνα και τα αρμονικά cuts, μας εισάγει στους χαρακτήρες και την ιστορία, με τρόπο που μόνο ένας σκηνοθέτης που γνωρίζει την τέχνη του μπορεί να το κάνει.

τάκαρος

Η δράση έξω από τα όρια του νόμου, είναι μόνο το προκάλυμμα των δύο ηρώων. Είναι η δουλειά που κάνουν για να επιβιώνουν. Η ζωή τους ξεκινάει τα βράδια, στα μπαρ, όπου βρίσκουν θαλπωρή στις γυναίκες ακόμα κι αν χρειάζεται να πληρώνουν γι’ αυτή. Η ταινία επιλέγει να διηγηθεί την πορεία της τραγικής αγάπης των δύο ηρώων της: αφού δε ζουν «κανονικές» ζωές, δεν μπορούν να έχουν «κανονική» αγάπη.

Εκπίπτουν έτσι στο σφάλμα ο Ερμής να ερωτευτεί την κόρη του αφεντικού, και ο Γιάννης τη Μυρτώ (Ευτυχία Γιακουμή), που δουλεύει υπό την επίβλεψη του νταβατζή της Σώτο (Αντώνης Σπίνουλας, που μοιάζει τρομακτικά στο Mystery Man). Η απαρχή του έρωτά τους σηματοδοτεί και την αρχή της καθόδου τους.

Σε όλη τη διάρκεια του φιλμ ο ήχος είναι γεμάτος μουσική κάθε είδους. Ο Τριανταφυλλίδης πλαισιώνει τους χαρακτήρες του με τραγούδια απολύτως ταιριαστά, ακόμα και με την πρωτότυπη μουσική του The Boy (που βραβεύτηκε από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου). Οι επιλογές των κομματιών δε θα μπορούσαν να είναι καλύτερες, με αποτέλεσμα το soundtrack της ταινίας να είναι ένα από τα καλύτερα της χρονιάς.

Ένα ακόμα στοιχείο που ενδυναμώνει το τελικό αποτέλεσμα είναι οι επιλογές των ηθοποιών που συμπληρώνουν το cast. Σχεδόν σε κάθε σκηνή υπάρχει μια ευχάριστη έκπληξη, ενώ οι θαμώνες του Gagarin ίσως αναγνωρίσουν μια χαρακτηριστική μορφή που βρίσκεται στο κάγκελο, σχεδόν σε κάθε συναυλία.

Προσωπική ελπίδα, ο Νικόλας Τριανταφυλλίδης να μην αργήσει να ξαναγυρίσει ταινία. «Οι Αισθηματίες» είναι μία από τις καλύτερες ελληνικές ταινίες της χρονιάς.

Κείμενο: Γιάννης Καντέα-Παπαδόπουλος

2 σκέψεις σχετικά με το “Οι Αισθηματίες – Νικόλας Τριανταφυλλίδης

Δώσε μας feedback

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s