Ανταπόκριση: «Les Petits Claps Festival»

Χθες στο όμορφο θέατρο του Saulcy, στην πόλη Metz της Γαλλίας, διεξήχθη για έκτη χρονιά το φεστιβάλ «Les Petits Claps». Το πρόγραμμα της διοργάνωσης επικεντρώνεται αποκλειστικά στο φορμά των μικρού μήκους ταινιών, και ακόμα πιο συγκεκριμένα στις γαλλο-γερμανικές παραγωγές. Η προσέλευση του κοινού ήταν ικανοποιητική, και οι φορείς τις διοργάνωσης πολύ φιλόξενοι, εξασφαλίζοντας την καλή ατμόσφαιρα μέσα και έξω από την αίθουσα. Μετά από τις αναγκαίες εισαγωγικές ευχαριστίες, οι προβολές ξεκίνησαν με τις ταινίες να διαγωνίζονται για βραβείο κοινού και κριτικής επιτροπής.

Οι ταινίες:

Der Späte Vogel – Sascha Vredenburg

Der Spate Vogel

Το πρόγραμμα άνοιξε το αξιοθαύμαστο γλυκόπικρο ντεμπούτο του Γερμανού Sacha Vredenburg. Αν και αυτή η μικρού μήκους είναι το πρώτο του κινηματογραφικό έργο, ο σκηνοθέτης επιδεικνύει πραγματικό ταλέντο και γνώση του μέσου του. Στο γεμάτο μαύρο χιούμορ σενάριό του, η Thea (Heide Simon, γνωστή από τις συνεργασίες της με τον Rainer Werner Fassbinder) παρά την ηλικία της, είναι διαρκώς σε δράση. Ο άντρας της (Manfred Böll) μοιάζει ως το ακριβώς αντίθετό της, αποθαρρύνοντας οποιαδήποτε δραστηριότητα απαιτεί την ενέργειά του. Όλα όμως θα αλλάξουν όταν η Thea καταλάθως θα τραυματίσει πυροβολώντας έναν αστροναύτη.

Το αναπάντεχο αυτό θύμα, θα αποδειχθεί μια τέλεια ευκαιρία για την ηρωίδα ώστε να επιτύχει όλα της τα όνειρα για διαφυγή απ’ τη ρουτίνα. Δίπλα του, θ’ αποκτήσει όλες τις απαραίτητες γνώσεις για την πλοήγηση διαστημοπλοίου, θ’ αναγκαστεί όμως να επιλέξει αν θα φύγει μόνη ή με τον άντρα της. Η απάντηση θα δοθεί με τον πλέον ποιητικό τρόπο από την ταινία.

Αυτή η μικρού μήκους ταινία, αποδεικνύει ξεκάθαρα πώς το μέσο αυτό απελευθερώνει και δεν περιορίζει τον κινηματογραφιστή. Μπορούμε να δούμε τα πάντα, μέχρι και CGI εφφέ, μέσα σε λίγη ώρα και σε ανεξάρτητη παραγωγή. Το μοντάζ και το σενάριο του Vredenburg δίνουν ένα σφυγμό στην ταινία που εξαλείφει το χρόνο, και οι συναισθηματικές εναλλαγές είναι όσο έντονες χρειάζεται. Μια πολύ καλή μικρού μήκους ταινία.

Επίσημη ιστοσελίδα: http://www.der-spaete-vogel.de/

Σελίδα στο facebook: https://www.facebook.com/derspaetevogel?fref=ts

Trailer: https://vimeo.com/85282160

Intact – Quentin Dupuy

Trailer: https://vimeo.com/92449557?from=facebook

Πολύπλευρος κινηματογραφιστής, ο Dupuy έχει δύο μικρού μήκους στο ενεργητικό του, με τις οποίες έχει διαγωνιστεί στο Short Film Corner του Φεστιβάλ των Καννών. Στο «Intact» εμπνέεται από τις ταινίες του φαντασιακού και συγκεκριμένα του post apocalyptic είδους, για να αφηγηθεί μια ιστορία υπαρξιακής αναζήτησης και νοσταλγίας.

Με τον ίδιο στον πρωταγωνιστικό ρόλο, ο ήρωας εισβάλλει σε ένα εγκαταλειμμένο σπίτι, προς αναζήτηση εφοδίων. Σταδιακά η ατμόσφαιρα μεταβάλλεται σε ένα ψυχολογικό αναστοχασμό για την προέλευση, τη απώλεια και την οικογένεια. Ο Dupuy χρησιμοποιεί την αλληγορία για να αντικατοπτρίσει την εσωτερική συνείδηση του ήρωα, και παρά το δουλεμένο σενάριο μάλλον το συνολικό αποτέλεσμα είναι κάπως αδύναμο.

Επίσημη ιστοσελίδα: http://www.quentindupuy.com/

Σελίδα στο facebook: https://www.facebook.com/letempsdunrepaslefilm

Das Alte Böse Wir – Lily Erlinger

Das Alte Böse Wir (Andreas Helgi Schmid & Isabel Thierauch)

Εξαιρετικής αισθητικής το ντεμπούτο στο σινεμά της Lily Erlinger. Εμπνεόμενη από μια προσωπική ιστορία, αλλά και από το διαχρονικό γερμανικό τραύμα περί της ιστορικής ευθύνης την περίοδο του ναζισμού, στήνει μια ιστορία μυθοπλασίας για όσους ακολουθούν τυφλά τη μάζα. Αναπόφευκτα, υπάρχει μία ομάδα που κυριαρχεί και προκαλεί το φόβο. Έχει έντονα μυστικιστικά στοιχεία, που συνοδεύονται από ένα έντονο ενδιαφέρον πολλών να συμμετέχουν στον κλειστό κύκλο τους. Ένας από αυτούς είναι ο Adrian (Gunnar Seidel), ο οποίος θα συμμετάσχει σε ένα διαγωνισμό με έπαθλο τη μύησή του ανάμεσα στους ισχυρούς.

Η αποτυχία του θα τον οδηγήσει σε έναν τελείως διαφορετικό δρόμο απ’ αυτόν που είχε προβλέψει. Η αλλαγή οπτικής του προσφέρει μια άλλη αλήθεια, όμως θα μπορέσει να εναντιωθεί στο ρεύμα; Η ευθύνη στην ταινία της Erlinger είναι ο κεντρικός πυρήνας της ιστορίας, και βάζει στο στόχαστρο την ανάγκη για τη δράση όταν ο φόβος είναι πιο δυνατός από ποτέ.

Ένα από τα πλεονεκτήματα αυτή της μικρού μήκους είναι τα δυνατά πλάνα της, βασισμένη στα φοβερά κάδρα που στήνει η Anne Bolick, που εκτός από εξαιρετική σύνθεση χαρακτηρίζονται κι απ’ το μοναδικό φωτισμό τους, προσδίδοντας πραγματική ομορφιά στο ασπρόμαυρο που υπηρετούν.

Το soundtrack του Patrick Puszko ολοκληρώνει ένα άρτιο ντεμπούτο, το οποίο μακάρι να έχει ανοδική πορεία και να ανοίξει το δρόμο για μεγαλύτερα πράμα στη δημιουργό του.

Επίσημη ιστοσελίδα: http://www.dasalteboesewir.com/

Σελίδα στο facebook: https://www.facebook.com/DasAlteBoeseWir?fref=ts

Antoine – Cyrus Neshvad

Antoine

Ο βετεράνος στις μικρού μήκους Neshvad από το Λουξεμβούργο, στη νέα του ταινία διηγείται μια ιστορία για την αγάπη. Όταν αυτή δεν παύει μετά από χρόνια γάμου και ρουτίνας. Εν προκειμένω όμως, δεν εκφράζεται μέσω συνηθισμένων τρόπων, αλλά από την προσπάθεια του ενός να μην πληγωθεί ο άλλος από μια τραγική πραγματικότητα. Μια ακατάπαυστη ενασχόληση, που κάνει το ψέμα να λειτουργεί κατά κάποιο τρόπο θετικά. Περισσότερο όμως, επαληθεύεται το γνωμικό πως «η άγνοια είναι ευτυχία», όσο βάρος κι αν αφήνει σ’ εκείνον που γνωρίζει τα πάντα.

Επίσημη ιστοσελίδα (όπου μπορείτε να βρείτε και τις προηγούμενες δουλειές του σκηνοθέτη): http://www.cyrusneshvad.com/

Σελίδα στο facebook: https://www.facebook.com/antoinelefilm

Corazón – Lisa Zielke

corazon

Βασισμένη σε ιδέα της Jasmina Quach, η Lisa Zielke φτιάχνει μια πραγματικά σουρεαλιστική και αναπάντεχη ταινία για την καρδιά της πρωταγωνίστριας (Sandra Bertalanffy), η οποία σίγουρα δε θα περίμενε αυτό που της συνέβη. Με έκδηλο το ταλέντο της δημιουργού της, προσθέτοντας στα πλεονεκτήματα του φιλμ τη χρήση του animation και το εξαιρετικό soundtrack (των Rayk Springer & Antonio de Meo), το μόνο «κακό» που μπορούμε να της προσάψουμε είναι η μικρή διάρκεια της ταινίας (μόλις 3′ και 06″).

Σελίδα στο vimeo: https://vimeo.com/lisaloca

Σελίδα στο facebook: https://www.facebook.com/lisazielkedirecting

Wiegenlied – Selcuk Cara

Wiegenlied

Αυτή είναι η δεύτερη μικρού μήκους (από τις τρεις συνολικά) του Cara, που έχει περάσει από όλα σχεδόν τα πόστα ενός κινηματογραφικού συνεργείου. Στο «Wiegenlied» το σκληρό και πειθαρχημένο περιβάλλον μιας οικογένειας κορυφαίων μουσικών, χρησιμοποιείται για να επουλώσει τις ίδιες τις πληγές που άνοιξε.

Η υψηλή αισθητική συνδυάζεται με το ψυχρό πραγματισμό της μητέρας της πρωταγωνίστριας (Daniela Ziegler), η οποία δεν ανέχεται ότι η μουσική μπορεί να είναι κάτι άλλο εκτός από σκληρή δουλειά. Αυτόματα εκδηλώνονται όλες οι αιτίες που την αποξένωσαν από την οικογένειά της. Τον πόνο από αυτόν τον αποχωρισμό ενσαρκώνει η Barbara Meier, την οποία ο Cara φιλοδωρεί με εκπληκτικά κοντινά τα οποία φέρνει εις πέρας αποστομωτικά.

Το τέλος της ταινίας προσφέρει τη λύτρωση των ηρώων της, κάτι που όμως δε συμβαίνει πάντα στην πραγματικότητα, και εν προκειμένω απαλύνει μόνο τον πόνο αυτών των ηρώων.

Gartenfeind – Julia Walter

Gartenfeid

Η μαύρη κωμωδία της αρχής του προγράμματος, συναντά την ατόφια κωμωδία στην τέταρτη μικρού μήκους της Julia Walter. Μια γλυκιά κι ανέμελη ταινία για τον εφηβικό ερωτισμό μεταξύ μικρότερων και μεγαλύτερων σε ηλικία.

Χαριτωμένο οπτικό στυλιζάρισμα που προσφέρει αρκετές στιγμές πηγαίου γέλιου, και καταφέρνει ταυτόχρονα να αποδώσει με πολύ ωραίο τρόπο το χάσμα των γενεών μεταξύ γονιών και παιδιού. Το ιδανικότερο κλείσιμο της βραδιάς.

Επίσημη ιστοσελίδα ταινίας: http://menelaos-film.de/menelaosfilm/Gartenfeind.html

Επίσημη ιστοσελίδα σκηνοθέτριας: http://www.juliawalter.de/

Σελίδα στο facebook: https://www.facebook.com/GartenfeindFilm

Αφού ολοκληρώθηκε η προβολή των ταινιών, ακολούθησε διάλειμμα για την καταμέτρηση των ψήφων του κοινού και τη σύσκεψη της κριτικής επιτροπής. Το κοινό επέλεξε το «Antoine» ως αγαπημένη ταινία του, ενώ η κριτική επιτροπή βράβευσε το «Das Alte Böse Wir» ενώ έγινε ειδική μνεία στο «Der Späte Vogel».

Έτσι ολοκληρώθηκε μια όμορφη φεστιβαλική μέρα, με αναπάντεχες κινηματογραφικές εκπλήξεις και νέες ανακαλύψεις. Από το Toutέστιν ευχόμαστε τα καλύτερα στους δημιουργούς και ένα ακόμα πιο πλούσιο φεστιβάλ του χρόνου!

Κείμενο: Γιάννης Καντέα-Παπαδόπουλος

Δώσε μας feedback

Συνδεθείτε για να δημοσιεύσετε το σχόλιο σας:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s